Μηνάς Κιάρης: Η Κως προχωρά μπροστά με έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης

29 December 2017

Για τα έργα και τους στόχους της ΔΕΥΑ Κω κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος, κ. Μηνάς Κιάρης ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΥΑΚ είναι μια «δυναμικά αναπτυσσόμενη επιχείρηση που  αποδίδει έργο μετρήσιμο στη κοινωνία, ολοκληρώνει και παραδίδει μεγάλα αναπτυξιακά έργα και αποτελεί έναν από τους κύριους αναπτυξιακούς βραχίονες του Δήμου της Κω».

Αναλυτικά:

 

Κύριε Κιάρη, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ ΚΩ;

 

Η ΔΕΥΑ ΚΩ είναι μια Δημοτική Επιχείρηση, που ήδη έχει μπει σε τροχιά  ανάπτυξης. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο την ανάταξη των οικονομικών της επιχείρησης και την αύξηση των ρυθμών παραγωγής έργου, τομείς οι οποίοι είχαν μια προβληματική εικόνα και λειτουργία  τα προηγούμενα χρόνια.

Καταφέραμε τα 3 πρώτα χρόνια να αυξήσουμε τα ταμειακά αποθέματα της επιχείρησης από τα 2 εκ ευρώ σε 5 εκ ευρώ και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε όλους εκείνους τους μηχανισμούς ώστε ένα σημαντικό μέρος των ταμειακών διαθεσίμων να επενδύεται ετησίως, ώστε τα χρήματα αυτά να επιστρέφουν ανταποδοτικά με τη μορφή υπηρεσιών στους πολίτες αλλά και πολλαπλασιαστικά με τη μορφή έργων.

Ταυτόχρονα προγραμματίστηκαν και υλοποιούνται ήδη νέες γεωτρήσεις σε περιοχές του νησιού όπου υπήρχε πρόβλημα επάρκειας, δημιουργήθηκαν νέα δίκτυα ύδρευσης και έγινε  αντικατάσταση παλαιών δικτύων όπως επίσης και η τοποθέτηση νέων δεξαμενών ύδρευσης.

Προτεραιότητα δόθηκε επίσης στα δίκτυα αποχέτευσης και στους βιολογικούς καθαρισμούς, προκειμένου η Κως να αποκτήσει νέες σύγχρονες υποδομές όπως αρμόζει σε ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

 

Ποιες είναι οι δράσεις της ΔΕΥΑ ΚΩ που έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων;

 

Όλοι οι στόχοι που σας περιέγραψα πριν έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Αποδίδουν στην κοινωνία μετρήσιμο αποτέλεσμα που βελτιώνει το επίπεδο  ζωής των κατοίκων και ταυτόχρονα αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της Κω.

Οι ίδιοι οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν το σήμερα με το χθες.

Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το αποχετευτικό δίκτυο και η μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Δ.Ε. Δικαίου επιλύοντας τα προβλήματα  αποχέτευσης περίπου στο 1/3 του νησιού, αναβαθμίζοντας τις τουριστικές περιοχές Τιγκάκι και Μαρμάρι.

Επίσης λειτουργούν ήδη και ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες τα δίκτυα αποχέτευσης στην Καρδάμαινα που είναι κατεξοχήν τουριστικός προορισμός ενώ ταυτόχρονα επιλύθηκαν προβλήματα με τη λειτουργία της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού που βρίσκεται στην περιοχή.

Μέσα σε 3 χρόνια έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε την εικόνα στα δίκτυα. Η Κως απέκτησε και αποκτά υποδομές και έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Ταυτόχρονα έργα και παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης εξασφαλίζουν επάρκεια σε πόσιμο νερό και αναβαθμίζουν την ποιότητα του νερού σε περιοχές όπου υπήρχαν προβλήματα.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει συνολικά 4 νέες γεωτρήσεις με καθαρό πόσιμο νερό και έχουν ολοκληρωθεί δίκτυα ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων. Επίσης μεγάλο βάρος έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στη βιώσιμη και αειφόρο αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για την άρδευση του Κάμπου του Πυλίου με την συντήρηση των αρδευτικών συστημάτων και την εκτέλεση νέων δικτύων.

Η Κως στον τομέα της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης προχωρά μπροστά με έργα.

 

Ποια έργα έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα;

 

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το μεγάλο έργο της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και των δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές της Κεφάλου και της Αντιμάχειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοπρατήθηκε το υποέργο 1 του μεγάλου αυτού έργου προϋπολογισμού 14,5 εκ ευρώ.

Με την υλοποίηση αυτού του έργου η Κως αποκτά ένα πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης σε όλο το νησί . Η Κως αποτελεί πλέον ένα  πράσινο νησί με αποχετευτικά δίκτυα που λειτουργούν σε όλο το μήκος του νησιού. Αναβαθμίζεται έτσι το επίπεδο ζωής των μονίμων κατοίκων αλλά και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ταυτόχρονα σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το έργο του τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού δεξαμενών και γεωτρήσεων που θα λύσει τα θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων σχεδόν στο 1/3 της Κω.

Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης και η ανόρυξη νέων γεωτρήσεων διασφαλίζουν επάρκεια ύδατος σε όλο το νησί.

 

Πως διασφαλίζετε την ποιότητα του νερού;

 

Η διασφάλιση της ποιότητας του νερού είναι αρκετά σύνθετη υπόθεση και γίνεται μέσα από μια σειρά έργων και δράσεων ώστε το παρεχόμενο νερό να είναι μέσα στα όρια των μετρήσεων, κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ήδη και προγραμματίζονται νέες γεωτρήσεις. Ταυτόχρονα γίνεται διαρκής επανέλεγχος σε γεωτρήσεις που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Όσες κριθούν ακατάλληλες αντικαθίστανται από νέες με καλύτερη ποιότητα νερού.

Περιοδικός καθαρισμός δεξαμενών και δικτύων πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Επίσης όλες οι δεξαμενές διαθέτουν πλέον αυτόματο σύστημα χλωρίωσης διασφαλίζοντας την ποιότητα του νερού από πλευράς υγιεινής και βέβαια γίνονται τακτικοί, περιοδικοί και διαρκείς έλεγχοι στην ποιότητα του νερού από το χημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑΚ ώστε να τηρείται η σχετική νομοθεσία.

Κλείνοντας αφού σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία, θέλω να σας πω ότι η ΔΕΥΑ της Κω είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη επιχείρηση που  αποδίδει έργο μετρήσιμο στη κοινωνία, ολοκληρώνει και παραδίδει μεγάλα αναπτυξιακά έργα και αποτελεί έναν από τους κύριους αναπτυξιακούς βραχίονες του Δήμου της Κω.

Η Κως προχωρά μπροστά με  έργα και δράσεις που αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των μόνιμων κατοίκων αλλά της προσδίδουν μια ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα.