banner-magnitoskopimeni-gs-2019

ananlusi-nerou banner

ΔΕΥΑΜΒ: SOS για κίνδυνο απένταξης έργων αποχέτευσης - προστασίας του Παγασητικού

21 February 2013

Την ανησυχία της δημοτικής Αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ για τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΠΠΕΡΑΑ των έργων αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου και Σέσκλου, με αφορμή σχετικό έγγραφο του υπουργείου, μετέφερε ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ Πάνος Σκοτινιώτης στους εκπροσώπους κατοίκων των δυο οικισμών, ζητώντας τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να ενισχυθεί η αντίδραση της ΔΕΥΑΜΒ.

Το έργο «Σύνδεση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Σέσκλου με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων ΔΕΥΑΜΒ», είναι προϋπολογισμού μελέτης 560.880 ευρώ, ενώ το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγ.Στεφάνου» έχει προϋπολογισμό μελέτης 3.866.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο μεγάλης σημασίας έργα από το πακέτο των έργων περιβαλλοντικής θωράκισης του Παγασητικού και των οικισμών του ενιαίου Δήμου Βόλου, με συνολικό προϋπολογισμό 42.486.250,24 εκατ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί, ύστερα από πρόταση της ΔΕΥΑΜΒ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ.

Η ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ για την απένταξη

Η ΔΕΥΑΜΒ, μόλις πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε εγγράφως από το γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Σ.Αλεξιάδη ότι, λόγω υπερδεσμεύσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ, θα τροποποιηθούν οι αποφάσεις ένταξης για τα έργα που δεν αφορούν οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας, δεδομένου ότι τα έργα αυτά δεν είναι απαραίτητα με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και δυο παραπάνω έργα.

Η απόφαση τροποποίησης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, υπαγορεύεται ουσιαστικά από την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΠΕΡΑΑ (12.11.2012), σύμφωνα με την οποία «βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η συνδρομή του στην εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και εξ αυτού στην κάλυψη των ανελαστικών υποχρεώσεων της Χώρας με βάση το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η εξέλιξη αυτή κρίνεται αναγκαία με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των υπερδεσμεύσεων και την εξυγίανση του Προγράμματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Χώρας με αμιγώς εθνικούς πόρους.

Συναντήσεις Σκοτινιώτη για να σωθούν τα έργα

Ο Π. Σκοτινιώτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σέσκλου Χρ. Τσιαμήτα και τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Στεφάνου Ηλ. Γώγο, τους οποίους ενημέρωσε ότι η δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΜΒ έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές, σύμφωνα και με όσα προβλέπει το παραπάνω έγγραφο του ΕΠΠΕΡΑΑ, και ασκούν έντονες πιέσεις προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς πρόκειται για δυο υπερώριμα έργα, για τα οποία μάλιστα έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί και η δημοπρασία θα γίνει στις 9 Απριλίου (Σέσκλο) και στις 23 Απριλίου (Άγιος Στέφανος).

«Διαθέτουμε το ισχυρό επιχείρημα ότι είμαστε στην τελική φάση και επομένως πανέτοιμοι να απορροφήσουμε πόρους του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και ζήτησε από τους εκπροσώπους των δυο περιοχών να κινητοποιηθούν με τη σειρά τους, ώστε να μη χαθούν τα δυο σημαντικά αυτά έργα για την περιοχή. «Τις αμέσως επόμενες μέρες θα απευθυνθούμε και στους βουλευτές του Νομού, προκειμένου και εκείνοι από την πλευρά τους να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των δυο έργων», υπογράμμισε ο κ.Σκοτινιώτης.
Οι κκ. Τσιαμήτας και Γώγος εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια της ΔΕΥΑΜΒ και συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης κατοίκων στην κάθε περιοχή, προκειμένου να διατρανωθεί η καθολική αξίωση για την υλοποίηση των δυο έργων. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος δ.σ. της ΔΕΥΑΜΒ Λ. Μαυρογιάννης και η γενική διευθύντρια της Επιχείρησης Α. Κολιού.