banner-magnitoskopimeni-gs-2019

ananlusi-nerou banner

Δ. Δάσκαλος: Αδιαπραγμάτευτος ο κοινωφελής χαρακτήρας της Δ.Ε.Υ.Α.Β

04 September 2013

Στο έργο που έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια αλλά και στους νέους στόχους που έχει θέσει η ΔΕΥΑ Βέροιας αναφέρεται ο Δημήτρης Δάσκαλος Μέλος του Δ.Σ ΕΔΕΥΑ και της ΔΕΥΑ Βέροιας. Παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς όπως τονίζει η ύδρευση και αποχέτευση αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα, συνεπώς ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της Δ.Ε.Υ.Α.Β. είναι αδιαπραγμάτευτος.

Ο κ. Δάσκαλος τονίζει ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Β. έως σήμερα έχει επιτελέσει τεράστιο έργο στον τομέα της σύγχρονης υποδομής της πόλης δίνοντας καθημερινά μάχη για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον αναπτυξιακό προσανατολισμό και φυσικά τη σωστή διαχείριση του νερού ενώ έχουμε θέσει ως μεγάλο στόχο να προχωρήσουμε το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των δικτύων, σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.

Όπως τονίζει η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που παρέχουν τα διάφορα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τη σωστή επένδυση των δικών μας πόρων θα φέρουν την Επιχείρηση σε ακόμα πιο μεγάλες επιτυχίες.

Το άρθρο συνέντευξη του Δ. Δάσκαλου

«Η ΔΕΥΑΒ είναι η μεγαλύτερη Δημοτική επιχείρηση του Δήμου Βέροιας η οποία, από ετών, διαχειρίζεται την επάρκεια και ποιότητα του πόσιμου νερού όπως και την απομάκρυνση των όμβριων και των λυμάτων της πόλης μας.

Η λειτουργία της επιχείρησης ξεκίνησε από το 1985 (από τον τότε Δήμαρχο , Ανδρέα Βλαζάκη), αφού στελεχώθηκε με ειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα. Αυτή την στιγμή η επιχείρηση απασχολεί 47 υπαλλήλους όλων ειδικοτήτων αορίστου χρόνου. Επίσης απασχολεί υπαλλήλους μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ (αμεα,55-65).

Μέσα στην αναδιάρθρωση των φορέων της αυτοδιοίκησης που επέφερε ο «Καλλικράτης» η ΔΕΥΑΒ καλείται να αναπροσαρμόσει τους στόχους αλλά και τις λύσεις των προβλημάτων του νέου διευρυμένου Δήμου και να διαχειρισθεί το σύνολο των θεμάτων Ύδρευσης – Αποχέτευσης ολόκληρου του νέου Δήμου, τριάντα ένα (31) Τοπικών Κοινοτήτων και δύο (2) Δημοτικών Κοινοτήτων.

Έτσι το τεράστιο έργο της Επιχείρησης είναι διπλό : να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μέσω της προσφοράς βέλτιστων υπηρεσιών και εξεύρεσης λύσεων σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και να φροντίσει για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης, σε άμεσο συγκερασμό όμως με τα οικολογικά δεδομένα.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Β. έως σήμερα έχει επιτελέσει τεράστιο έργο στον τομέα της σύγχρονης υποδομής στην πόλη μας και δίνουμε τη δική μας καθημερινή μάχη για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον αναπτυξιακό προσανατολισμό και φυσικά τη σωστή διαχείριση του νερού ενώ έχουμε θέσει ως μεγάλο στόχο να προχωρήσουμε το επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των δικτύων, σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που παρέχουν τα διάφορα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, σε συνδυασμό με τη σωστή επένδυση των δικών μας πόρων θα φέρουν την Επιχείρηση σε ακόμα πιο μεγάλες επιτυχίες.

Αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΣΠΑ με την κατασκευή έργων αποχέτευσης , ύδρευσης , μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και έργων τηλελέγχου – τηλεχειρισμού.

Οι βασικές θέσεις μας για το νερό

- Η ύδρευση και αποχέτευση αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα, συνεπώς ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της Δ.Ε.Υ.Α.Β. είναι αδιαπραγμάτευτος. Θεωρούμε το νερό και την αποχέτευση ως δημόσια κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα και υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον χαρακτήρα της Δ.Ε.Υ.Α.Β. ως κοινωφελούς επιχείρησης και συνεπώς, είμαστε σε αντίθεση με τις απόψεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση του νερού.

- Η Δ.Ε.Υ.Α.Β. προσπαθεί να μην έχει καμία σχέση με τα κακέκτυπα του δημοσίου τομέα, όπως τον έχουμε γνωρίσει στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν ληφθεί μέτρα από την παρούσα Διοίκηση, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία της, με σεβασμό στο χρήμα του δημότη. Τηρούνται απαρέγκλιτα οι αρχές της νομιμότητας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ως θεμελιακές αρχές για την οργάνωση και λειτουργία της Επιχείρησης».

- Η ισότιμη μεταχείριση όλων των συμπολιτών. Σταθερός στόχος μας είναι η σταδιακή σύγκλιση, προκειμένου όλοι οι καταναλωτές να έχουν τελικά ισότιμη μεταχείριση.

- Στόχος της Επιχείρησης είναι να εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλούς υδροδότησης σε κάθε οικισμό, με όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας νερό. Ο στόχος αυτός υπηρετείται όχι μέσω της εξάντλησης των φυσικών πόρων, αλλά πρωτίστως μέσω δράσεων εξοικονόμησης και μείωσης του νερού που χάνεται λόγω κακής ποιότητας των δικτύων και διαχείρισης των υδραγωγείων. Το σύστημα τηλέλεγχου – τηλεχειρισμού που έχει εγκατασταθεί και επεκτείνεται συνεισφέρει σε μια πιο ολοκληρωμένη, ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των νερών της περιοχής.

- Η Δ.Ε.Υ.Α.Β. έχει υποχρέωση –και νομική- να εξασφαλίσει νερό απαλλαγμένο και από υποψία μόλυνσης. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μέσω κατασταλτικής λειτουργίας, αλλά πρωτευόντως με δράσεις καθαρισμού και υγειονομικής αναγνώρισης πηγών και υδραγωγείων και για το λόγο αυτό αρκούν εξαιρετικά μικρές δόσεις χλωρίου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η υγιεινή των δικτύων μας. Η ήπια αυτή χρήση του γνωστού απολυμαντικού μέσου, σε συνδυασμό πάντοτε και με προτεραιότητα τις τακτικές εργασίες καθαρισμού και υγειονομικής αναγνώρισης δεξαμενών και πηγών, απομακρύνει κάθε κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

- Στον τομέα της αποχέτευσης και αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού, και στο πλαίσιο της προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η Δ.Ε.Υ.Α.Β., εξετάζεται και η δυνατότητα αποκεντρωμένης διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων σε απομακρυσμένους οικισμούς του νέου Δήμου Βέροιας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στο Κάτω Βέρμιο και στα Ριζώματα.

- Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, έχει καθιερωθεί ένα απλό, διαφανές και δίκαιο τιμολόγιο το οποίο συνοδεύεται από ένα νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του ενιαίου Δήμου μας.

- Το κεντρικό πρόβλημα που αφορά σήμερα τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας είναι ότι με τις κυβερνητικές επιλογές αμφισβητείται πλέον η φυσιογνωμία των συγκεκριμένων δημοτικών επιχειρήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ιδρυτικό τους νόμο. Αμφισβητείται, δηλαδή, ένα θεσμικό πλαίσιο, που παρά τις ατέλειες, τα προβλήματα και τα κενά, βοήθησε τις ΔΕΥΑ όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργήσουν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής τους.

Η ΔΕΥΑΒ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα της καθήκοντα και στις αυξημένες υποχρεώσεις της έχει επείγουσα ανάγκη από την πρόσληψη προσωπικού σε νευραλγικές θέσεις. Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Β., που έχει τεθεί σε εφαρμογή, στοχεύει στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και στη διάταξη του προσωπικού, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

«Το έργο μας μπορεί να θάβεται, αλλά δεν κρύβεται.»

Κινούμαστε με διαφάνεια και με σαφείς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς. Αντλούμε την δύναμη από την συμπαράσταση των δημοτών και υποσχόμαστε πως θα συνεχίζουμε αξιόπιστα να προσφέρουμε τον καλύτερο μας εαυτό προς όφελος του τόπου και των πολιτών.

Και ως μέλος της διοίκησης της ένωσης των ΔΕΥΑ θα παραθέσω τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ με αριθμούς:

1. 130 ΔΕΥΑ εξυπηρετούν 5.222.077 κατοίκους σε 3.796 Δ.Δ.
2. Απασχολούν περίπου 4.500 εργαζόμενους.
3. Λειτουργούν πάνω από 170 ΕΕΛ εξυπηρετώντας άνω των 4.800.000 κατοίκους.
4. Ελέγχουν και συντηρούν πάνω από 67.500.000 μέτρα δίκτυο ύδρευσης.
5. Ελέγχουν και συντηρούν πάνω από 27.700.000 μέτρα δίκτυο αποχέτευσης.
6. Διαθέτουν χώρους αποθήκευσης νερού (δεξαμενές) άνω των 1.420.000 Μ3.
7. Λειτουργούν πάνω από 5.200 γεωτρήσεις με την ωριαία παραγωγή να ξεπερνά τα 121.700 Μ3/ώρα.
8. Οι επενδύσεις των ΔΕΥΑ έχουν ξεπεράσει τα 10.800.000.000 € εκ των οποίων το 31,61% αφορά επενδύσεις σε ύδρευση και 62,74% αφορά επενδύσεις σε αποχέτευση.
9. Ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες με πάνω από 600 εκ. € ετησίως.
10. Συνεισφέρουν στο κράτος πρόνοιας με ποσά άνω των 170 εκ. € ετησίως.
11. Συνεργάζονται με πάνω από 1.300 τοπικές επιχειρήσεις δημιουργώντας για κάθε 1.000.000 € επένδυση 19,48 θέσεις εργασίας, δηλαδή συνεισφέρουν στην απασχόληση με 210.000 θέσεις εργασίας (σύμφωνα με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί).
12. Παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα (22.983.862,45 €) στο έτος 2012, στοιχείο που δείχνει τον δυναμισμό των επιχειρήσεων.
13. Έχουν μειώσει τις απώλειες των δικτύων σε 25,78% στο έτος 2012 από 42,21% που ήταν στο έτος 2008.
14. Τιμολογούν το νερό σε χαμηλότερη τιμή από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
15. Έχουν κατορθώσει να ανακτούν το κόστος φυσικών πόρων (Οδηγία 2000/60/ΕΚ) σε ποσοστό 84,68% στο έτος 2012.
16. Εφαρμόζουν ειδικά κοινωνικά τιμολόγια που βοηθούν άνω του 5% του συνόλου των δημοτών που εξυπηρετούν.
17. Στην περίοδο 2007-2013 έχουν επενδύσει 3 δις € σε έργα ύδρευσης / αποχέτευσης (1,58 δις στο ΕΠΠΕΡΑΑ, 0,21 δις στο ΠΕΠ, 0,15 δις δανεισμός και 1 δις από Ειδικά τέλη).
18. Διαθέτουν ετοιμότητα για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) που ξεπερνά τα 2,5 δις €.»