banner-magnitoskopimeni-gs-2019

ananlusi-nerou banner

Σκοτινιώτης: Απαιτείται ρύθμιση για τους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ

15 March 2013

«Επείγει να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση από τον αρμόδιο υπουργό στα Πρακτικά της Βουλής που να ξεκαθαρίζει το θέμα, είτε νομοθετική πρωτοβουλία για επαναδιατύπωση της σχετικής ρύθμισης, με τρόπο απολύτως σαφή και μη επιδεχόμενο περισσοτέρων ερμηνειών». Αυτό επισημαίνει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου να κάνει δεκτή την αίτηση για την προσωρινή διαταγή 153 εργαζομένων στην ΔΕΥΑΜΒ, οι οποίοι ζητούσαν να μην περικοπούν οι μισθοί τους.

Προσθέτει, δε, ότι Δημοτική Αρχή Βόλου έφτασε μέχρι και το γραφείο του Πρωθυπουργού προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απένταξης από το ΕΠΠΕΡΑΑ των έργων αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου και Σέσκλου».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Βόλου στην aftodioikisi.gr έχει ως εξής:

- Σε ποιες ενέργειες προχώρησε η Δημοτική Αρχή Βόλου προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απένταξης από το ΕΠΠΕΡΑΑ των έργων αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου και Σέσκλου, με αφορμή το σχετικό έγγραφο του υπουργείου;

Σε τέτοιες περιπτώσεις σηκώνει κανείς «ψηλά τα χέρια», αφού πραγματικά σταματάει η λογική. Σε μια εποχή, λοιπόν, που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τη βαθιά οικονομική κρίση με την ανεργία κυριολεκτικά να καλπάζει, και τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να ορίσει υφυπουργό προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση πιστώσεων του ΕΣΠΑ, κινδυνεύουν με απένταξη έργα, και μάλιστα έργα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας, τα οποία βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης, αφού το ένα δημοπρατείται στις 9.4.2013 και το άλλο στις 23.4.2013! Έχουμε κάνει τα πάντα για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη. Φθάσαμε μέχρι και το γραφείο του πρωθυπουργού. Έχουν κατατεθεί και σχετικές ερωτήσεις από βουλευτές της Μαγνησίας, ενώ σημειώνω το προσωπικό ενδιαφέρον που εκδήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ.Κουβέλης. Ελπίζουμε να επικρατήσει τελικά η λογική.

- Πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου έκανε δεκτή την αίτηση για προσωρινή διαταγή 153 εργαζομένων στην ΔΕΥΑΜΒ, οι οποίοι ζητούσαν να μην περικοπούν οι μισθοί τους. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή λοιπόν, η ΔΕΥΑΜΒ δε μπορεί να προβεί σε περικοπή μισθών έως την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που προσδιορίστηκε για τις 4 Απριλίου 2013. Πώς κρίνετε την εν λόγω απόφαση του δικαστηρίου;

Το επίδικο αντικείμενο αφορά το κατά πόσον η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, την οποία και εφάρμοσε, όπως είχε υποχρέωση, η ΔΕΥΑΜΒ, είναι πράγματι ερμηνευτική του Ν.4093/2012, ή, όπως ισχυρίζονται στην αίτησή τους οι εργαζόμενοι, ουσιαστικά ανατρέπει τον νόμο. Δυστυχώς η προχειρότητα με την οποία ασκείται πολλές φορές το νομοθετικό έργο, συνήθως υπό το κράτος πανικού για την εκταμίευση της επόμενης κάθε φορά δόσης, οδηγεί σε ασαφείς νομοτεχνικές διατυπώσεις που επιδέχονται περισσότερες από μία ερμηνείες. Αν σ' αυτό προσθέσουμε και τη βραδύτητα απονομής της δικαιοσύνης, οδηγούμαστε στο να αντιμετωπίζονται κρίσιμα θέματα με προσωρινές διαταγές. Ο κίνδυνος είναι να εκδοθούν αντιφατικές αποφάσεις για ένα μισθολογικό θέμα που αφορά όχι μόνο τους εργαζομένους των ΔΕΥΑ, αλλά όλο το προσωπικό των ΔΕΚΟ και γενικά των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο Κράτος ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α. Γι' αυτό και επείγει να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση από τον αρμόδιο υπουργό στα Πρακτικά της Βουλής που να ξεκαθαρίζει το θέμα, είτε νομοθετική πρωτοβουλία για επαναδιατύπωση της σχετικής ρύθμισης, με τρόπο απολύτως σαφή και μη επιδεχόμενο περισσοτέρων ερμηνειών.