Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 08:09

Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού για να υπενθυμίζει τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σε σχέση με την επάρκεια, την ποιότητα και τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στη φύση και τις δυνατότητες που παρέχει για την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τους υδατικούς πόρους.

Ωστόσο, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 118 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας επιλέγει να αναφερθεί, λόγω της σπουδαιότητάς του και του πρωτοποριακού του χαρακτήρα, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της Επικράτειας που ανέπτυξε με ίδιους πόρους και βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με πρωτοποριακό χαρακτήρα ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με αναπτυξιακό πρόσημο. Το Σύστημα έχει στόχο να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της ποιότητας νερού στη χώρα μας, καθώς και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων εκεί όπου ανακύπτουν.

Το Σύστημα που αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος το οποίο περιλαμβάνει και σύστημα για την συγκριτική αξιολόγηση των Δ.Ε.Υ.Α., είναι ανάλογο της βάσης δεδομένων για τους βιολογικούς καθαρισμούς που λειτουργεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα που επιτρέπει στους φορείς ύδρευσης την καταχώριση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων του πόσιμου νερού. Αποτελεί ένα εργαλείο συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης τόσο για τους πολίτες, μέσω του υποσυστήματος Δημόσιας Πρόσβασης, όσο και για την Κεντρική Διοίκηση.

Οι φορείς ύδρευσης έχουν πλέον τη δυνατότητα καταγραφής των αποτελεσμάτων των δειγματοληπτικών ελέγχων πόσιμου νερού σε κεντρικό επίπεδο.

Αυτή την στιγμή συμμετέχουν στο Σύστημα 90 Δ.Ε.Υ.Α. σε σύνολο 126 που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Στόχος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι να συμμετάσχουν στο σύστημα όλοι οι φορείς ύδρευσης της χώρας μας και οι Δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α., αλλά υπηρεσίες ύδρευσης. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων ύδρευσης στο σύστημα ποιότητας νερού προάγει τη διαφάνεια με την πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα του πόσιμου νερού και βοηθά τους φορείς ύδρευσης, αφού μειώνει τη γραφειοκρατία ως προς τα στοιχεία που απαιτούνται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Επίσης, τις καθιστά αξιόπιστο θεσμικό συνομιλητή του Κράτους σε τεχνικά ζητήματα του τομέα με την έννοια της παροχής αξιόπιστων στοιχείων και πληροφοριών.
Επίσης, το Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα συμβάλλει στην ορθή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για το πόσιμο νερό που είναι σε διαδικασία αναθεώρησης.

Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. τονίζει ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει θεσμικά το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της Επικράτειας, αφού με πρόσφατη εγκύκλιό του συστήνει σε όλους τους παρόχους ύδρευσης να συμμετάσχουν σ' αυτό.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store