Ανακοίνωση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. έτους 2018

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 08:00

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 118 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας υπέγραψε μετά από απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που ελήφθη κατά πλειοψηφία με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ) Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ισχύ ενός έτους.

Η Σύμβαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά την παράταση της ΚΣΣΕ έτους 2017,δηλαδή εμπεριέχει τους ίδιους θεσμικούς όρους με την ΚΣΣΕ 2017, ενώ δεν εμπεριέχει οικονομικούς, αφού ρητά απαγορεύονται από την κείμενη νομοθεσία. Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως προς το θέμα του ωραρίου των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. με αναφορά στην υπαριθμ. 1417/2015 απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ώστε να μη διαταράσσεται η εργασιακή ειρήνη και για να διασφαλισθεί η ομοιόμορφη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η υπογραφή της ΚΣΣΕ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την άριστη συνεργασία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με την ΠΟΕ-Δ.Ε.Υ.Α. και τους εργαζόμενους των Δ.Ε.Υ.Α. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Υ.Α. έχουν στηρίξει και στηρίζουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις Δ.Ε.Υ.Α. που είναι επιχειρήσεις αιχμής και έντασης εργασίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην αποδοκιμάσει μερίδα τους που διεκδικεί επιστροφή των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι μία τέτοια διεκδίκηση αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες που υπηρετούν και των οποίων την στήριξη και υποστήριξη έχουν απόλυτη ανάγκη για ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αποδοκιμάζει την στάση των εργαζομένων αυτών και προειδοποιεί ότι οι απαιτήσεις αυτές και οι συνακόλουθες ενέργειες υπονομεύουν το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από όλους τους εργαζόμενους των Δ.Ε.Υ.Α. να επιδείξουν σύνεση και μετριοπάθεια για να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. και να μην απωλέσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. την εμπιστοσύνη και στήριξη των τοπικών κοινωνιών που υπηρετούν. Ταυτόχρονα καλεί την ΠΟΕ-Δ.Ε.Υ.Α. να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ