Eτήσιο συνέδριο της EurEau (Πανευρωπαϊκή Ένωση των Επιχειρήσεων και των Ενώσεων Επιχειρήσεων 'Υδρευσης - Αποχέτευσης), Βουκουρέστι, 24/10/2019

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 12:52

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. συμμετείχε με τους εκπροσώπους της (Όλγα Κοτσελίδου, Μάρκο Σκληβανιώτη, Αντώνη Κοζυράκη, Αργύρη Παπακωνσταντίνου) στο ετήσιο συνέδριο της EurEau (Πανευρωπαϊκή Ένωση των Επιχειρήσεων και των Ενώσεων Επιχειρήσεων 'Υδρευσης - Αποχέτευσης) που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, στις 24 Οκτωβρίου 2019.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις των Επιστημονικών Επιτροπών της EurEau (EU1, EU2 και EU3) στις 23 και 24 Οκτωβρίου, ενώ στις 25 Οκτωβρίου συνεδρίασε και η Γενική της Συνέλευση (General Assembly). Το συνέδριο είχε ως θέμα: "Προκλήσεις για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού" και συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους της EurEau, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) η κ. Veronica Manfredi και εκ μέρους του ΟΟΣΑ ο Dr. Xavier Leflaive.

Στις τρεις ημέρες που διήρκεσαν οι εργασίες, μηχανικοί, χημικοί, οικονομολόγοι και νομικοί από όλη την Ευρώπη αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για τα επίκαιρα και κρίσιμα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και την προστασία των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος, καθώς και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προστασία των καταναλωτών.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας νερού της Ευρώπης όπως η κλιματική κρίση, οι μικρορρυπαντές, τα πλαστικά μιας χρήσης, η κυκλική οικονομία, η ανάγκη για νέες επενδύσεις στον τομέα του νερού ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ οι επικείμενες θεσμικές αλλαγές και εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (αναθεώρηση της Οδηγίας για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, η θέσπιση νέου Κανονισμού για την επαναχρησιμοποίηση των εκροών των ΕΕΛ), καθώς και η τρέχουσα αξιολόγηση των Οδηγιών για τη διαχείριση των υδατικών πόρων (Οδηγία-Πλαίσιο) και τα λύματα απασχόλησαν ευρύτατα τους συνέδρους.

Ως προς το θέμα της κλιματικής αλλαγής τονίσθηκε η ανάγκη για λύσεις που βασίζονται σε επιλογές που συνδέονται με τη φύση, ενώ η επαναχρησιμοποίηση της εκροής των βιολογικών καθαρισμών για γεωργική χρήση αποτελεί βιώσιμη λύση για την ξηρασία που απειλεί πλέον όχι μόνο χώρες της Μεσογείου, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο σοβαρό ζήτημα των μικρορρυπαντών ο έλεγχος στην πηγή αποτελεί την πλέον ορθή επιλογή. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση των υδατικών πόρων μερών θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση βιώσιμων λύσεων.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store