Αποφάσεις της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 13:29

Η Γ.Σ. των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης -Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου 2021:

1. Επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την ενότητα του χώρου των Δ.Ε.Υ.Α., την ισχυρή βούληση να παραμείνει η διαχείριση του νερού στην περιφέρεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού οι πολιτικές του νερού μόνο δημόσιου και δημοτικού χαρακτήρα μπορεί να είναι για να είναι αποτελεσματικές και ωφέλιμες στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και την ανάγκη να διεξαχθεί καλόπιστος θεσμικός διάλογος με την Πολιτεία για να δρομολογηθούν λύσεις που θα σέβονται το δημοτικό και κοινωφελή χαρακτήρα των Δ.Ε.Υ.Α. και θα ενισχύουν τη βιωσιμότητά τους, αποφεύγοντας τα λάθη από προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Αναμένοντας τις εξαγγελίες της Πολιτείας μέχρι τις 20 Νοεμβρίου όπως ανακοίνωσε στη Γ.Σ. ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Γ.Σ. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις υπέρογκες ανατιμήσεις του ρεύματος που αύξησαν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Δ.Ε.Υ.Α. κατά περίπου 40%. Η αύξηση αυτή προστίθεται στο ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία οι Δ.Ε.Υ.Α. θα αναγκασθούν να αυξήσουν τα τιμολόγια του νερού ώστε να διασφαλισθεί η απαιτούμενη από την λειτουργία τους ανταποδοτικότητα, όπως αυτή προβλέπεται από το ισχύον για τις Δ.Ε.Υ.Α. θεσμικό πλαίσιο.

Η Γ.Σ. επισημαίνει ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. προχωρούν στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά απαιτείται χρόνος και «χώρος» για την μετάβαση αυτή, καθώς και ανάλογη χρηματοδότηση.

Η Γ.Σ. ζητά:

- Να απαλλαγούν οι Δ.Ε.Υ.Α. από την ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβαρύνει το ενεργειακό τους κόστος.
- Να θεωρηθούν θεσμικά οι Δ.Ε.Υ.Α. μεγάλοι καταναλωτές ώστε να ισχύσουν και γι΄αυτές οι ανάλογες ρυθμίσεις.
- Nα συμπεριληφθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

3. Η Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επισημαίνει ότι οι Δ.Ε.Υ.Α., επειδή έχουν υπαχθεί στους περιορισμούς προσλήψεων του δημοσίου τομέα, έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό αορίστου χρόνου και ιδίως σε επιστημονικό προσωπικό, αφού λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και το προσωπικό τους σταδιακά συνταξιοδοτείται.

Η Γ.Σ. ζητά:

Να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα στις Δ.Ε.Υ.Α. για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας να προσλαμβάνουν το αορίστου χρόνου προσωπικό τους με προκήρυξη που θα εκδίδει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ. της και οι ενστάσεις από τους ενδιαφερομένους θα ελέγχονται από τον Α.Σ.Ε.Π. Το αίτημα αυτό συνάδει απολύτως με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Δ.Ε.Υ.Α., αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. ρητά εξαιρούνται από τον δημόσιο τομέα με νομοθετική διάταξη και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Η Γ.Σ. θεωρεί θετική εξέλιξη την ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα για την πρόθεση της Πολιτείας να μειώσει τον συντελεστή του Φ.Π.Α. στο νερό για 6 μήνες από 13% σε 6%, και αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι το μέτρο πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα για να είναι μεγαλύτερο το όφελος των πολιτών που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

5. Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί ομόφωνα το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προς την κατεύθυνση της προώθησης των αιτημάτων των Δ.Ε.Υ.Α.

Τέλος, η Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

 Εγκρίνει ομόφωνα την έκθεση πεπραγμένων και τον προγραμματισμό του 2022.

 Εγκρίνει ομόφωνα την Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής και τον απολογισμό των ετών 2019 και 2020.

 Εγκρίνει ομόφωνα τον προϋπολογισμό των ετών 2020 και 2021.

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΑΘΗΝΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store