Συνάντηση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα (16/3/2022)

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 09:00

Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2022 ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης και Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. από τις υπέρογκες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην συνάντηση ήταν παρόντες και οι Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής Β1' Βορείου τομέα Αθηνών,Τομεάρχης Εσωτερικών και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, βουλευτής Ευβοίας, Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών.
Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α.,τονίζοντας ότι δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο και απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι ρευματοκοπές από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κ. Μαρινάκης ανέπτυξε τις προτάσεις και τα αιτήματα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προς την Πολιτεία ώστε να μπορέσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. να αντιμετωπίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους χωρίς να το μετακυλίσουν στους καταναλωτές τους. 'Εμφαση έδωσε στην ανάγκη να αυξηθεί η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις που λειτουργούν ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, και σχεδιάζουν την "πράσινη" μετάβαση, αλλά απαιτείται χρόνος, "χώρος" και η ανάλογη χρηματοδότηση.
Ο κ. Καλογιάννης με την σειρά του τόνισε ότι αναδεικνύεται ένα άμεσο και κατεπείγον ζήτημα στήριξης και ενίσχυσης των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και των Δήμων για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό τους κόστος.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για την υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. που αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με γενναία στήριξη από την Πολιτεία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τιμή του νερού σε μια εποχή γενικευμένης ακρίβειας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στις αιτίες της αύξησης του ενεργειακού κόστους, και κυρίως στην αισχροκέρδεια, εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για μείωση του συντελεστή του Φ.Π.Α. στο νερό από το 13% στο 6%. Τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή κοινοβουλευτική και πολιτική προσπάθεια για να ενισχύσει τα αιτήματα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ώστε το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. να γίνει διαχειρίσιμο.