Δελτίο Τύπου για την Περιφερειακή συνάντηση των Δ.Ε.Υ.Α. της Θεσσαλίας (Λάρισα, 7/4/2022)

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 14:06

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι Δ.Ε.Υ.Α. της Θεσσαλίας λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια

Το ρεύμα απειλεί το νερό!

Το τελευταίο διάστημα και λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, το σύνολο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) βρίσκεται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

Η παραγωγή πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων που είναι οι κύριες δραστηριότητες των Δ.Ε.Υ.Α. είναι ενεργοβόρες δραστηριότητες, και για τον λόγο αυτό το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. Είναι περίπου δεδομένο, ότι αν οι αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχισθούν, οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. θα «πνιγούν» στα χρέη και θα καταρρεύσουν ή θα αναγκασθούν να μετακυλίσουν το αντίστοιχο κόστος στους καταναλωτές, «πνίγοντας» στα χρέη τους πολίτες.

Όμως, οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι επιχειρήσεις με σαφές κοινωνικό πρόσημο, ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, λειτουργούν ανταποδοτικά και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές τους και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Για το λόγο αυτό και μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) συγκεντρώθηκαν σήμερα εκπρόσωποι όλων των Δ.Ε.Υ.Α. της Θεσσαλίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Οι Δ.Ε.Υ.Α. της Θεσσαλίας ζητάμε τη λήψη μέτρων, τέτοιων ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό νερό. Έτσι, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα διευκολύνουν τις Δ.Ε.Υ.Α. στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων.

Επίσης, ζητάμε άμεσα την επιδότηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των Δ.Ε.Υ.Α. και μάλιστα αναδρομικά όπως έγινε με άλλους κλάδους, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. έως ότου κατακτήσουν τη δυνατότητα ιδιοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στο νερό από 13% στο 6% που ζητά η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από το 2020, στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store