Ανακοίνωση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 14:21

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) ως θεσμικός εκπρόσωπος 122 Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε 5 εκ. περίπου πολίτες της περιφέρειας της χώρας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών στοχοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη.

Ο κ. Βαρελίδης, κι ενώ απουσίαζε από το πάνελ εκπρόσωπος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., γεγονός που, βεβαίως δεν ήταν ευθύνη του, αλλά αξιοποίησε κατάλληλα, κι ενώ είχε πρόσφατα πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί του σε κλίμα ειλικρινούς συνεργασίας επέλεξε να αναφερθεί αποκλειστικά στις Δ.Ε.Υ.Α. και μάλιστα σε θέματα που δεν είχαν ουδόλως συζητηθεί. Δυστυχώς, κι ενώ είναι σε εξέλιξη μελέτη που ανέθεσε η DG Regio της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λειτουργία 35 Δ.Ε.Υ.Α. τοποθετήθηκε με ιδεοληψίες και όχι με βάση επιστημονικά πορίσματα.

Ειδικότερα, επανέλαβε με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α., σχεδιασμό στον οποίο για πρώτη φορά αναφέρθηκε πριν από 1,5 περίπου χρόνο ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε στον κ. Βαρελίδη όπως κάναμε και στον κ. Γραφάκο παλαιότερα, ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. ως επιχειρήσεις των Δήμων δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οποιαδήποτε παρέμβαση στην λειτουργία τους προσκρούει σε συνταγματικά και θεσμικά εμπόδια.

Παραπέρα, ο κ. Βαρελίδης προέβη σε απαξίωση των Δ.Ε.Υ.Α. αναφερόμενος σε παραλείψεις και αδυναμίες τους και σε χαώδεις διαφορές με τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ χωρίς να επικαλεσθεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις απόψεις του και κυρίως χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. των αστικών κέντρων της περιφέρειας της χώρας μας το 2010 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» παρέλαβαν μια τεράστια αχαρτογράφητη ενδοχώρα, επωμίσθηκαν το βάρος της και δημιούργησαν και συντηρούν νέες υποδομές χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, πόρους και εξοπλισμό.

Η στάση του αυτή δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος συνεργασίας μεταξύ των Δ.Ε.Υ.Α. και της Πολιτείας, ενώ αντιθέτως, δημιουργεί αναστάτωση στις επιχειρήσεις σε μια εποχή, μάλιστα, που σοβαροί αναπτυξιακοί πόροι κατευθύνονται σ΄αυτές και καλούνται να τους απορροφήσουν και αξιοποιήσουν.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. γνωρίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες των Δ.Ε.Υ.Α. που, ωστόσο, οφείλονται σε συγκεκριμένες αιτίες, προσπαθεί να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών τους και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας μας πίνει καθαρό και ποιοτικό νερό και απολαμβάνει καθαρό περιβάλλον χάρη στις Δ.Ε.Υ.Α. που είναι κοινωφελείς, ανταποδοτικές και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η επιλογή του κ. Βαρελίδη να απαξιώσει δημόσια τις Δ.Ε.Υ.Α. χωρίς να αναγνωρίζει τις ευθύνες της Πολιτείας για τα προβλήματά τους όπως για παράδειγμα η υποστελέχωση και το ενεργειακό κόστος, όχι μόνο αμφισβητεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία οι Δ.Ε.Υ.Α. ανήκουν, αλλά αμφισβητεί ευθέως και τη δημοτική διαχείριση του νερού εγείροντας υποψίες για άλλες επιλογές του Υπουργείου που σκοπίμως αποκρύπτονται.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store