Δελτίο Τύπου

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 12:41

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου συνάντηση του Προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γ. Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης και του Αντ/δρου κ. Καλογιάννη, Δημάρχου Λαρισαίων με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα παρόντος και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Βαρελίδη. Στην συνάντηση συμμετείχε, επίσης, και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου, καθώς και στελέχη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Υπουργού και με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή για την υπαγωγή των υπηρεσιών των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Ο Πρόεδρος και ο Αντ/δρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζήτησαν από τον Υπουργό την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου διότι με τις διατάξεις του δημιουργείται η εντύπωση ότι δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, αφού εξ ορισμού οι Ρυθμιστικές Αρχές ρυθμίζουν μία ανταγωνιστική αγορά με στόχο την προστασία των καταναλωτών που στην περίπτωση των υδάτων δεν υφίσταται, κι επομένως θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της. Επίσης, ζήτησαν αντί της ΡΑΕ που είναι υποστελεχωμένη, να ενισχυθεί και να στελεχωθεί η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να ασκεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις αρμοδιότητες που τής έχουν νομοθετικά αποδοθεί, ενώ ταυτόχρονα να ενισχυθεί και η διοικητική ικανότητα των Δ.Ε.Υ.Α. σύμφωνα και με την μελέτη για 35 Δ.Ε.Υ.Α. που ανέθεσε η DG Regio και η οποία ολοκληρώθηκε.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ότι με το νομοσχέδιο δεν επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων, αλλά η ΡΑΑΕΥ θα αναλάβει τις αρμοδιότητες ελέγχου και εποπτείας του τομέα υδάτων από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ ώστε να διασφαλισθεί η ποιότητα και η ασφάλεια των υπηρεσιών ύδατος. Επίσης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί αιρεσιμότητα και μεταρρύθμιση που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η οποία δεν αποτελεί πρωτοβουλία και πρόταση της Κυβέρνησης, αλλά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων οργάνων ελέγχου τους Ταμείου Ανάκαμψης και ως αιρεσιμότητα θα πρέπει να εκπληρωθεί προκειμένου να μην απωλέσει η χώρα πόρους απαραίτητους για την ανάπτυξή της. Τέλος, πρότεινε να γίνουν διορθώσεις σε άρθρα του νομοσχεδίου με κυριότερες τα άρθρα για τις αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ να προτείνει συγχωνεύσεις και συνενώσεις για την αναδιοργάνωση του τομέα υδάτων και να εποπτεύει συμβάσεις παραχώρησης προς τρίτους.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αναμένοντας τις διορθώσεις του νομοσχεδίου εμμένει στις απόψεις της και ζητά να δεσμευθεί η Πολιτεία να στηρίξει τις Δ.Ε.Υ.Α. με ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης που θα συζητήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store