Ανακοίνωση για την επιχορήγηση των Δ.Ε.Υ.Α.

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 13:25

Ενημερωθήκαμε ότι έχει εκδοθεί και αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η πολυαναμενόμενη γνωμοδότηση της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) σύμφωνα με την οποία οι Δ.Ε.Υ.Α. αποτελούν νομικό μονοπώλιο και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων.

Η γνωμοδότηση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί την προϋπόθεση εφαρμογής του άρθρου 30 του ν. 5013/2023 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να επιχορηγήσει τις Δ.Ε.Υ.Α. λόγω των έκτακτων αναγκών τους και των αυξημένων δαπανών τους που οφείλονται στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης με την επιφύλαξη της τήρησης του ενωσιακού δικαίου.

Με βάση τα παραπάνω και εφόσον επιλύθηκε τελεσίδικα το ζήτημα που εμπόδιζε την ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης και με δεδομένη τη δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα καλύψει τουλάχιστον το 60% του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο δεν είναι διαχειρίσιμο κι απειλεί τη βιωσιμότητά τους, αναμένουμε άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την εκκίνηση της διαδικασίας επιχορήγησης των Δ.Ε.Υ.Α. δηλ. την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την παρ. 2 της παραπάνω διάταξης, ώστε να αντιμετωπίσουν έστω ένα πολύ μικρό μέρος της πρόσθετης επιβάρυνσής τους λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος και η οποία σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 150 εκ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό οι συναρμόδιοι Αν. Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Πέτσας και Σκυλακάκης τους οποίους κι ευχαριστούμε για την κατανόηση και συνεργασία, θα αποδείξουν ότι στηρίζουν τις Δ.Ε.Υ.Α. που ως επιχειρήσεις ενεργειακής έντασης έχουν επωμισθεί άδικα ένα δυσανάλογο κόστος χωρίς να το μετακυλίσουν στους πολίτες και χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα από την Πολιτεία, κι επιθυμούν να τις ενδυναμώσουν ώστε να ανταποκριθούν στο κοινωφελές έργο τους.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η υπαριθμ. 26247/28.3.2023 Απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών που εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 49 του ν. 5027/2023 με βάση την οποία επιχορηγούνται για μια ακόμα φορά Δήμοι της Αττικής για τα χρέη τους προς την ΕΥΔΑΠ αποτελεί διακριτική μεταχείριση μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και, δυστυχώς, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την εύνοια της Πολιτείας υπέρ των Δήμων της Αττικής.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store