Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 21:17

Σήμερα που η υγειονομική κρίση αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο, η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας δεν αποτελεί μία ακόμα υπενθύμιση με τις συνήθεις διαπιστώσεις και αναλύσεις.

Είναι μια ηχηρή προειδοποίηση ότι όλα όσα δεν έγιναν σε σχέση με τις συνθήκες υγιεινής του πληθυσμού της γης πρέπει να γίνουν. Κι αυτό γιατί στον 21ο αιώνα το 30% του πληθυσμού του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας 2020 είναι η ανάπτυξη βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων αποχέτευσης και η κλιματική αλλαγή. Μια καλή τουαλέτα συνδέεται με ένα σύστημα αποχέτευσης που απομακρύνει και διαχειρίζεται τα ανθρώπινα απόβλητα.
Στην Ελλάδα και παρότι με υπηρεσίες αποχέτευσης καλύπτεται ένα ποσοστό του πληθυσμού που ξεπερνάει το 90%, οι προκλήσεις για βελτίωση της κατάστασης είναι πολλές και απαιτούν απάντηση. Η ενδοχώρα και κυρίως οι πολύ μικροί οικισμοί υστερούν σ' ένα βαθμό σε μονάδες βιολογικών καθαρισμών με αποτέλεσμα τα λύματα να διατίθενται ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον, ενώ το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού είναι ακόμα πολύ μικρό, περίπου στο 1% και δυσανάλογο με την πίεση που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ε.Υ.Α. με νέα έργα που έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους βελτιώνουν συνεχώς τις υπηρεσίες αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων προς όφελος των πολιτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος της χώρας μας.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store