Μαρινάκης: Η ΔΕΗ χρεώνει κοινωφελείς δραστηριότητες ως εμπορικές

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 00:00

Ξεκάθαρος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ.

«Οφείλονται αποκλειστικά στο τιμολόγιο με το οποίο χρεώνει η ΔΕΗ τις ΔΕΥΑ το οποίο είναι τιμολόγιο γενικής χρήσης», σημειώνει και συμπληρώνει: «Η ΔΕΗ αρνείται συστηματικά να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΔΕΥΑ προβάλλοντας ως βασικό λόγο ότι τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί των ΔΕΥΑ. δεν υπάγονται στις βιομηχανικές δραστηριότητες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ απειλεί να κόψει το ρεύμα στις ΔΕΥΑ που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς αυτήν».

Τι πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το Γ. Μαρινάκη; Αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας και επιπλέον «η ΔΕΗ θα πρέπει να επανεξετάσει την τιμολογιακή της πολιτική απέναντι στις ΔΕΥΑ λαμβάνοντας υπόψη της τις προτάσεις της Ένωσης, και κυρίως το ότι δεν μπορεί καταναλώσεις ρεύματος που αφορούν σε κοινωφελείς δραστηριότητες όπως η παραγωγή νερού και η επεξεργασία λυμάτων να εξομοιώνονται με καταναλώσεις που προσιδιάζουν σε εμπορικές χρήσεις».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε, πρόεδρε, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η ΔΕΥΑ της χώρας έχουν οφειλές στην επιχειρήση. Πού οφείλεται αυτό;

Το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ είναι υπαρκτό, αλλά οφείλεται στην εδώ και πολλά χρόνια επίμονη άρνηση της ΔΕΗ να το αντιμετωπίσει. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΔΕΥΑ οφείλονται αποκλειστικά στο τιμολόγιο με το οποίο χρεώνει η ΔΕΗ τις ΔΕΥΑ το οποίο είναι τιμολόγιο γενικής χρήσης. Είναι πραγματικά παράδοξο, αλλά κυρίως άδικο να χρεώνονται οι ΔΕΥΑ από τη ΔΕΗ εδώ και τριάντα χρόνια με τον τρόπο που χρεώνονται οι απλοί καταναλωτές , ενώ λειτουργούν εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας και κοινής ωφέλειας όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί.

Συγκεκριμένα οι βιολογικοί καθαρισμοί που λειτουργούν οι ΔΕΥΑ, παρόλο που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης, χρεώνονται με τιμολόγιο γενικής χρήσης, ενώ θα έπρεπε να χρεώνονται με βιομηχανικό τιμολόγιο. Αλλά και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, τηλεθέρμανση, αφαλατώσεις) χρεώνονται με τιμολόγια γενικής χρήσης, κι επειδή είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Κι αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης όπου τα έσοδα των ΔΕΥΑ μειώνονται λόγω αδυναμίας των καταναλωτών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Έχει ζητήσει τροποποιήση του τιμολογίου των ΔΕΥΑ η ΕΔΕΥΑ;

Η ΕΔΕΥΑ μετά από συγκέντρωση στοιχείων από τις ΔΕΥΑ και μελέτη τους, έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη ΔΕΗ να τροποποιήσει το τιμολόγιο με το οποίο χρεώνει τις ΔΕΥΑ, τονίζοντας το βιομηχανικό χαρακτήρα των εγκαταστάσεων τους, αλλά και τον κοινωφελή χαρακτήρα και τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Τι ακριβώς ζήτησε από τη ΔΕΗ;

Ειδικότερα, ζήτησε για τις υδρογεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια ύδρευσης το τιμολόγιο από γενικής χρήσης να αλλάξει σε αγροτικής χρήσης, ενώ για τους βιολογικούς καθαρισμούς και την αποχέτευση να ισχύει το τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης χαμηλής τάσης. Στα πλαίσια των προσπαθειών της για εξορθολογισμό του τιμολογίου, η ΕΔΕΥΑ απευθύνθηκε και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία αναγνώρισε ότι το αίτημα της ΕΔΕΥΑ είναι δίκαιο, χωρίς ωστόσο περαιτέρω αποτελέσματα.

Και η απάντηση της ΔΕΗ;

Δυστυχώς, η ΔΕΗ αρνείται συστηματικά να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΔΕΥΑ προβάλλοντας ως βασικό λόγο ότι τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί των ΔΕΥΑ. δεν υπάγονται στις βιομηχανικές δραστηριότητες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ απειλεί να κόψει το ρεύμα στις ΔΕΥΑ που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς αυτήν.

Αφού αρνείται η ΔΕΗ, η λύση είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση;

Η ΕΔΕΥΑ αντιτείνει ότι το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να λυθεί άμεσα με αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας κι επισημαίνει τον κίνδυνο εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο να σταματήσουν να λειτουργούν.Η ΕΔΕΥΑ θεωρεί ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να επανεξετάσει την τιμολογιακή της πολιτική απέναντι στις ΔΕΥΑ λαμβάνοντας υπόψη της τις προτάσεις της Ένωσης, και κυρίως το ότι δεν μπορεί καταναλώσεις ρεύματος που αφορούν σε κοινωφελείς δραστηριότητες όπως η παραγωγή νερού και η επεξεργασία λυμάτων να εξομοιώνονται με καταναλώσεις που προσιδιάζουν σε εμπορικές χρήσεις.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store