Δελτίο Τύπου

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 15:26

Εκ μέρους της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης και με αφορμή δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο σύμφωνα με τα οποία δώδεκα Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) βρίσκονται στο στόχαστρο των συναρμόδιων για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις Υπουργείων και απειλούνται με κλείσιμο και απολύσεις του προσωπικού τους ενόψει των απολύσεων προσωπικού του δημόσιου τομέα το 2014 , θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Θεωρούμε τα σχετικά δημοσιεύματα τελείως ανακριβή και ανυπόστατα διότι στερούνται κάθε τεκμηρίωσης κι εξαντλούνται σε μία ονομαστική αναφορά δημοτικών επιχειρήσεων χωρίς να συνδέουν τον κίνδυνο λύσης τους και απολύσεων του προσωπικού τους με συγκεκριμένες αιτίες και στοιχεία. Ωστόσο, κι επειδή οι αναφορές στις Δ.Ε.Υ.Α. πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στις Δ.Ε.Υ.Α. με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, επαναλαμβάνουμε ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις, αυτοτελείς ως προς τους οικείους Δήμους που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και λειτουργούν ανταποδοτικά, αφού έχουν ίδια έσοδα από τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες τους. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί από το δημόσιο τομέα , λειτουργούν σύμφωνα με δικό τους θεσμικό πλαίσιο, τον ν. 1069/80 και αυτή την στιγμή διαχειρίζονται κι εκτελούν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης εκεί όπου οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν αναλάβει την άρδευση, ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της περιφέρειας. Αξίζει να επισημανθεί ότι με τον «Καλλικράτη» οι Δ.Ε.Υ.Α. ανέλαβαν χωρίς καμία ενίσχυση και υποστήριξη μεγάλες γεωγραφικές ενότητες που παρουσίαζαν σοβαρότατες ελλείψεις σε έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, ενώ την στιγμή αυτή προγραμματίζουν και σχεδιάζουν έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και διαχείρισης υδατικών πόρων που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για ένταξη στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Μάλιστα από το ΥΠΕΚΑ θεωρούνται από τους βασικότερους και αποτελεσματικότερους φορείς εκτέλεσης έργων υποδομής στη χώρα μας και συμβάλλουν στην τήρηση από τη χώρα μας των σημαντικότερων Οδηγιών περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Επιπλέον, η Ενωση των Δ.Ε.Υ.Α. αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων σε θέματα υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας όπως είναι η αξιοποίηση της λάσπης των βιολογικών καθαρισμών, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κ.α.
Επίσης, όσον αφορά στο προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. τονίζεται κι επισημαίνεται ότι είναι ιδιωτικού δικαίου που δεν μισθοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και θεωρούνται υποστελεχωμένες όπως προέκυψε από πρόσφατη καταγραφή του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α. και των αναγκών τους που έγινε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Αυτή η καταγραφή του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α. συμφωνήθηκε σε συνάντηση του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 με την παρουσία των βουλευτών της Ν.Δ. κ.κ. Κ. Βιρβιδάκη και Μ. Ταμήλου και ανέδειξε τις ανάγκες των Δ.Ε.Υ.Α. σε προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης με βάση τις ανάγκες τους και τα έργα που εκτελούν και διαχειρίζονται.
Επομένως, και σύμφωνα με τα παραπάνω οποιαδήποτε προσπάθεια και απόπειρα να πληγούν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις παρεχόμενες προς τους πολίτες της περιφέρειας υπηρεσίες, αλλά κυρίως θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αφού θα καταρρεύσουν έργα δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφέλειας που διαχειρίζονται οι Δ.Ε.Υ.Α. Τέλος, τονίζεται ότι η λύση των Δ.Ε.Υ.Α. δεν θα έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης και την αειφόρο ανάπτυξη, και θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στην κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα υποχρεωθεί να επωμισθεί το αντικείμενό τους.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store