Δελτίο Τύπου 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 18:24

H 26η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, στο Ωδείο Ρεθύμνου, αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, με ώρα έναρξης 11.00. Η Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα είναι εκλογοαπολογιστική, αφού θα εκλέξει το νέο Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την επόμενη πενταετία.

 

Στη Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα πάρουν μέρος 300 περίπου εκπρόσωποι από τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας (Δήμαρχοι και Πρόεδροι Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και μέλη των Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α. και υπηρεσιακοί παράγοντες των επιχειρήσεων). Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 17.00, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των επιστημονικών Επιτροπών της Ενωσης (Οικονομικής και Τεχνικής) στην οποία θα συμμετάσχουν υπηρεσιακοί παράγοντες των Δ.Ε.Υ.Α. και θα συζητηθούν οικονομικά και τεχνικά θέματα. Την ίδια ημέρα στις 19.00 θα συνεδριάσει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης.

Η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, ιδρύθηκε το 1989 και έχει έδρα την Λάρισα. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. η οποία φέτος κλείνει 25 χρόνια λειτουργίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης έχει χαρακτηρισθεί ως ένα πολύ πετυχημένο δείγμα αποκέντρωσης και συλλογικής προσπάθειας που όμως δεν έχει αναγνωρισθεί θεσμικά μέχρι τώρα από την Πολιτεία. Η Ενωση είναι το συντονιστικό όργανο των Δ.Ε.Υ.Α. και έχει ως μέλη της μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» 118 Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης από όλη την Ελλάδα που εξυπηρετούν με υπηρεσίες Υδρευσης- Αποχέτευσης, Αρδευσης, Αφαλάτωσης και Τηλεθέρμανσης 5 εκ. κατοίκους της χώρας μας. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α εκπροσωπεί τα μέλη της στην Πολιτεία, συντονίζει τις ενέργειές τους και υποβοηθεί τις επιχειρήσεις της σε όλες τις φάσεις του έργου τους με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες.

Στη διάρκεια της εικοσιπενταετούς πορείας της η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει συμβάλει τόσο στην επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων των Δ.Ε.Υ.Α. όσο και στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού ρόλου τους. Η Ενωση εκπροσωπεί τον τομέα ύδρευσης - αποχέτευσης της χώρας μας στην EUREAU, την Πανευρωπαϊκή Ενωση των Επιχειρήσεων και των Ενώσεων επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Γ.Σ. της Ενωσης, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκης θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ στα 3,5 χρόνια της θητείας του. Ο κ. Μαρινάκης θα αναφερθεί στην προσπάθεια του Δ.Σ. να διαφυλάξει τις Δ.Ε.Υ.Α. από τις ρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για το δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και σε θέματα των Δ.Ε.Υ.Α. που επιλύθηκαν με ενέργειες του απερχόμενου Δ.Σ., όπως η κατάργηση της ίδιας συμμετοχής των ΔΕΥΑ στον προϋπολογισμό των έργων τους, η ρύθμιση των δανείων τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η δυνατότητα θέσπισης κοινωνικού τιμολογίου για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, η δυνατότητα των Δ.Ε.Υ.Α. να προβούν σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των καταναλωτών κ.α. Ακόμα ο κ. Μαρινάκης θα ενημερώσει τα μέλη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΔΕΥΑ με στόχο τη μείωση του τιμολογίου με το οποίο η Δ.Ε.Η. χρεώνει τις Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και την ένταξη των έργων τους στο νέο ΕΣΠΑ. Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα απαιτήσει από την Πολιτεία την αναθεώρηση του θεσμικού τους πλαισίου, του ν. 1069/80 και τη θεσμική αναγνώριση της Ενωσης, ένα αίτημα που εκκρεμεί από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Στη συνεδρίαση των Επιστημονικών Επιτροπών της Ενωσης στις 20 Νοεμβρίου και με την παρουσία των κ.κ. Κ. Τριάντη, Ειδικού Γραμματέα της ΕΓΥ και Ν. Μαμαλούγκα, Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στο μέλλον και τις προοπτικές των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος που συνδέονται με το αντικείμενο των επιχειρήσεων όπως οι εναλλακτικοί τρόποι απολύμανσης του πόσιμου νερού και η διαχείριση ενέργειας στους βιολογικούς καθαρισμούς. Επίσης, θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες» που έχει ως στόχο την προώθηση μιάς νέας κουλτούρας για το νερό και υλοποιείται από το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Στη Γ.Σ. έχουν προσκληθεί οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών, Ανάπτυξης, οι αντίστοιχοι Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς, η ΚΕΔΕ, οι Δήμαρχοι της Κρήτης, η ηγεσία της ΔΕΗ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και οι Πρόεδροι των Οργανισμών Υδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Ε.ΥΔ.ΑΠ. και Ε.Υ.Α.Θ.)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store