Δελτίο Τύπου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 10:39

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του Περιβάλλοντος. Για τον εορτασμό της ημέρας αυτής η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 117 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας κι έχει έδρα τη Λάρισα διοργανώνει στο κτήριο της ΔΕΥΑ Λάρισας πανελλαδική ημερίδα για τα στελέχη και τα Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α. με θέμα «Σχεδιασμός – Υλοποίηση και Διαχείριση έργων και εγκαταστάσεων των Δ.Ε.Υ.Α. στις νέες συνθήκες - Προβλήματα και προοπτικές»

Ταυτοχρόνως, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από κοινού με το δίκτυο Mεσόγειος SOS υλοποιούν από 2-5 Ιουνίου το Πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες» στην Λάρισα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οργανωτική υποστήριξη κι ενεργό συμμετοχή της ΔΕΥΑ Λάρισας. Οι «Υδάτινες Γέφυρες» ενώνουν 10 πόλεις της χώρας μας και 10 Δ.Ε.Υ.Α. μέλη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. συμμετέχουν ενεργά και στηρίζουν τις δράσεις του. Πρόκειται για τις Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου, Αλεξ/πολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λαμίας, Λάρισας, Καλαμάτας, Ρεθύμνου, Σερρών και Σύρου.

Οι «Υδάτινες Γέφυρες» είναι μία προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μίας νέας συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και το ημιαστικό νερό. Επιχειρεί να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του σημαντικού ελλείμματος ουσιαστικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και των φορέων στα θέματα της διαχείρισης κι εξοικονόμησης του νερού στους Δήμους της χώρας μας. Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος υλοποιείται μέσα από δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία, εργαστήρια ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών με φορείς και πολίτες, διαδραστικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια των στελεχών των Δ.Ε.Υ.Α. σε θέματα επικοινωνίας και διαβούλευσης με τους πολίτες.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές Δ.Ε.Υ.Α. και κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις οργανώνουν ευρείες ενημερωτικές καμπάνιες για την πληροφόρηση του κοινού ώστε να γίνει πλέον συνείδηση ότι το νερό είναι ένας φυσικός πόρος «εν ανεπαρκεία». Επίσης, κάποιες Δ.Ε.Υ.Α. με πρωτοπόρα τη Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας υλοποιούν σε τακτική και μόνιμη βάση δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επιδιώκοντας τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και «κουλτούρας νερού» στις νεαρές ηλικίες. Στόχος του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες» είναι οι δράσεις αυτές να ενισχυθούν και να οδηγήσουν την πλειοψηφία των Δ.Ε.Υ.Α. (όσο αυτό είναι εφικτό με βάση και τις δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα μας) στην ενσωμάτωσή των δράσεων αυτών στον ετήσιο προγραμματισμό τους.
Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος επισημαίνει τα εξής:
Οι 130 Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας μας που λειτουργούν στους Δήμους της περιφέρειας (πλην Αθήνας & Θεσσαλονίκης) και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 5 εκ πολίτες συμβάλλουν εδώ και 30 χρόνια με τις δραστηριότητές τους και τα έργα τους στην προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας που ομολογουμένως δέχεται πολλές πιέσεις και απειλές.
Οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα πάνω από 170 εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, εξυπηρετώντας περισσότερους από 4.800.000 κατοίκους, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση του συνόλου της περιφέρειας της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής των Δ.Ε.Υ.Α. στην προστασία του περιβάλλοντος είναι η πλήρης αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παράκτιες αστικές περιοχές. Οι «γαλάζιες σημαίες» που έχουν λάβει πολλές παραλίες της χώρας μας οφείλονται και στα έργα των ΔΕΥΑ.

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό οι Δ.Ε.Υ.Α. υφίστανται μία «πίεση» η οποία αποτελεί απόρροια της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Ειδικότερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αποδυναμωθεί λόγω σοβαρότατων ελλείψεων τακτικού προσωπικού και αντιμετωπίζουν λειτουργικά (αύξηση γραφειοκρατίας) και οικονομικά (περιορισμένη εισπραξιμότητα, υψηλό ενεργειακό κόστος των εγκαταστάσεών τους κ.α.) προβλήματα. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α εκφράζει την έντονη ανησυχία της κι επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης των παρεχόμενων από τις Δ.Ε.Υ.Α. υπηρεσιών και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της χώρα μας μπορεί να είναι σοβαρότατες και πιθανόν μη αναστρέψιμες.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store