Δελτίο Τύπου για την ημερίδα : "Νέες απαιτήσεις παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού στο πλαίσιο των Οδηγιών 2015/1787/ΕΕ και 2013/51/EURATOM" (Πάτρα, 23/03/2016)

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 15:05

Η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Πάτρας διοργάνωσε με επιτυχία στην Πάτρα («Αγορά Αργύρη») στις 23 Μαρτίου 2016 ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού ( 22 Μαρτίου).Η ημερίδα είχε ως θέμα : "Νέες απαιτήσεις παρακολούθησης της ποιότητας του πόσιμου νερού στο πλαίσιο των Οδηγιών 2015/1787/ΕΕ και 2013/51/EURATOM»

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση και η συζήτηση των απαιτήσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή των δύο νέων Ευρωπαϊκών Οδηγιών (2015/1787/ΕΕ και 2013/51/EURATOM) οι οποίες συνδέονται με τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Οπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργης Μαρινάκης που συντόνισε την εκδήλωση μαζί με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Πάτρας κ. Ανδρέας Παπανικήτα, η ποιότητα του πόσιμου νερού, το υγιεινό νερό στη βρύση του καταναλωτή είναι ύψιστη δέσμευση και προτεραιότητα για τις 130 Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε περίπου 5 εκ. πολίτες της χώρας μας.

Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν 70 περίπου στελέχη από τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας κ. Γιανναδάκης, ο Πρόεδρος της Μedsos κ. Κουκιάσας και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δήμου Πατρέων. Οι κ.κ. Βασιλική Καραούλη από το Υπουργείο Υγείας και Κωνσταντίνα Κεχαγιά από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανέλυσαν διεξοδικά τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των Οδηγιών 2015/1787/ΕΕ και 2013/51/EURATOM για τους φορείς ύδρευσης της χώρας μας όπως είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., οι Δήμοι, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Ο κ. Μάρκος Σκληβανιώτης, συντονιστής της Επιτροπής Περιβάλλοντος και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στην παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού στην Ελλάδα και στις αδυναμίες και τις προοπτικές του τομέα.

Υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις πρακτικές και οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από το νέο θεσμικό πλαίσιο. Τα αποτελέσματα της ημερίδας κρίνονται πολύ θετικά διότι τα στελέχη των Δ.Ε.Υ.Α. που συμμετείχαν αποκόμισαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις αυξημένες ανάγκες στον έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Σημαντικό στοιχείο για όλες τις ΔΕΥΑ ήταν ότι η ενημέρωση έγινε σε πολύ πρώιμο στάδιο ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου. Καταδείχθηκε ότι με την προώθηση των Σχεδίων Ασφάλειας Νερού δίνεται έμφαση στην σφαιρική προσέγγιση του ζητήματος της ποιότητας του πόσιμου νερού, αλλά επισημάνθηκαν και οι αυξημένες απαιτήσεις διασφάλισης ποιότητας στην εκτέλεση των αναλυτικών διαδικασιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των απαιτήσεων διερεύνησης και των ραδιενεργών παραγόντων, κυρίως από φυσικά χαρακτηριστικά του υπεδάφους.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. δεσμεύθηκε ότι θα εντείνει την συνεργασία της με το Υπουργείο Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός Δ.Ε.Υ.Α. ασχολείται συστηματικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας του παρεχόμενου πόσιμου νερού εφαρμόζοντας τις Οδηγίες τόσο της Ε.Ε. όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και διαθέτει σύγχρονα και καλά εξοπλισμένα εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό για τον σκοπό αυτό. Οι Δ.Ε.Υ.Α. εφαρμόζουν πλήρως την εθνική νομοθεσία και την νομοθεσία της Ε.Ε. για το πόσιμο νερό και οι καταναλωτές τους εγγυημένα πίνουν νερό που ελέγχεται στην ποιότητά του.

poiotita-nerou1 poiotita-nerou2 poiotita-nerou3

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store