Χαρίτων Παπαδόπουλος: Αυτά είναι τα έργα και οι στόχοι της ΔΕΥΑ Παγγαίου

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 15:47

Για τα έργα και τους στόχους της ΔΕΥΑ Παγγαίου κάνει λόγο σε συνέντευξη του στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος, Χαρίτων Παπαδόπουλος.

Διαβάστε αναλυτικά:

 

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου;

Ο Δήμος Παγγαίου του Νομού Καβάλας είναι ένας ευλογημένος τόπος από το Θεό και τη φύση, με 40 οικισμούς που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πρωτογενή τομέα και τουρισμό. Πέρα από τους στόχους που πρέπει να έχει κάθε ΔΕΥΑ σε ύδρευση, αποχέτευση και απορροή ομβρίων η ΔΕΥΑΑ Παγγαίου εξυπηρετεί και την άρδευση στις αγροτικές καλλιέργειες. Ο μεγαλύτερος στόχος όμως της διοίκησης μας, εξαρχής, ήταν η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Ορφανού και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Ακροποτάμου. Έτσι στις 15/3/2018 η προσπάθεια αυτή επισφραγίστηκε με την υπογραφή του συμφωνητικού, από τον συντονιστή της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Σάββα Ιωάννη και του υποφαινόμενου,  για την αξιοποίηση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε στα  35 χρόνια συνολικά.

 

 Ποιες είναι οι δράσεις που έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η παροχή αρίστης ποιότητας και επαρκούς ποσότητας νερού, τόσο στους δημότες μας όσο και στους επισκέπτες του δήμου μας,  που κατά τη θερινή περίοδο ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες, χωρίς βέβαια να υποβαθμίζουμε τους υπόλοιπους τομείς που δραστηριοποιείται η ΔΕΥΑΑ. Έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώσαμε την κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της δημοτικής ενότητας Ελευθερών, Π/Υ 12.000.000€ και με εύστοχες παρεμβάσεις λύσαμε το ζήτημα της αυξημένης συγκέντρωσης Αρσενικού στο νερό ύδρευσης της Νικήσιανης, ενώ έχει γίνει πλήθος παρεμβάσεων στην αποχέτευση, στην προστασία των οικισμών από πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και στην άρδευση που βοηθά στο κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής.

 

 Ποια έργα έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα;

Υπό κατασκευή βρίσκονται ο βιολογικός καθαρισμός της δημοτικής ενότητας Παγγαίου και ο βιολογικός καθαρισμός της παραλιακής ζώνης της δημοτικής ενότητας Ορφανού με τα συνοδά δίκτυα αποχέτευσης καθώς και το συμπληρωματικό δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Κάριανης. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή τεχνητών υγροβιότοπων στους οικισμούς Μουσθένης και Μεσορόπης καθώς και κατασκευής compact βιολογικού που θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Αυλής-Μέλισσας-Μεσσιάς . Έτοιμες είναι επίσης οι μελέτες και βρισκόμαστε στο στάδιο της αδειοδότησης για την υδροδότηση του οικισμού της Νικήσιανης,  που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύπαρξης του Αρσενικού, για τη μεταφορά νερού από τον ποταμό Στρυμώνα που σχετίζεται με τον  εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την άρδευση στην παραλιακή ζώνη της ενότητας Ορφανού και για την κατασκευή δικτύου άρδευσης στον οικισμό του Ακροποτάμου.  Έχουμε επιτύχει την χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ για τον τηλεέλεγχο και τηλεχειρισμό των συστημάτων ύδρευσης στις ενότητες Ελευθερούπολης, Παγγαίου και Πιερέων ένα έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2018.  Δρομολογήσαμε την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων ύδρευσης για τον οικισμό Ορφανίου  και άρδευσης στους οικισμούς Ακροποτάμου και Αγίου Ανδρέα, ενώ δίνουμε σε χρήση τις γεωτρήσεις άρδευσης στους οικισμούς Μυρτοφύτου και Οφρυνίου μετά την ηλεκτροδότηση τους από τον ΔΕΔΔΗΕ.

 

 Πως διασφαλίζετε την ποιότητα του νερού; Θεωρείτε ότι γίνεται σπατάλη στη χρήση του;

Οι συνεχείς και εντατικοί έλεγχοι  με τις φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, από διαπιστευμένο εργαστήριο, ο συχνός καθαρισμός των δεξαμενών ύδρευσης και ο καθημερινός έλεγχος από εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας μας για την παρουσία υπολειμματικού χλωρίου, στα επίπεδα που προβλέπει η νομοθεσία,  διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού που παρέχουμε στους καταναλωτές μας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό  ότι οι διαθέσιμες ποσότητες  νερού δεν είναι ανεξάντλητες. Οι προσπάθειες όλων μας, θα ήταν ωφέλιμο να κατευθυνθούν τόσο προς την μείωση της ποσότητας νερού που καταναλώνουμε ημερησίως όσο και προς την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων που καταλήγουν στην θάλασσα αναξιοποίητα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store