Γιαλόγλου -ΔΕΥΑ Σύρου: Οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 20:47

Ο Ανδρέας Γιαλόγλου, από τη θέση του προέδρου του νέου ΔΣ ΔΕΥΑ Σύρου, αναλύει  τα έργα που προωθούνται στο νησί, μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Ποιες σημαντικές μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης έρχονται για τη Σύρο;

«Μιλάμε για δύο μελέτες κομβικής σημασίας. Η μία αφορά το εργοστάσιο της αφαλάτωσης της Ερμούπολης που γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένα παλιό εργοστάσιο που χρήζει βελτιώσεων, αποκαταστάσεων και πολλών άλλων και ακριβώς επειδή είναι ενεργοβόρο, σκοπός μας είναι να αποκτήσει η παραγωγή νερού μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτοτέλεια, με σκοπό φυσικά να μειωθεί το κόστος για τον δημότη. Αυτή η μελέτη είναι συνολικού ύψους 300 χιλ. ευρώ. Θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ Σύρου μάλλον από φέτος με αναμόρφωση, ώστε με το νέο έτος να προχωρήσουμε στην ανάθεση της μελέτης. Θα είναι μία μελέτη που θα έχει ένα διάστημα εκπόνησης, αλλά θεωρώ πως μέσα σε αυτήν τη θητεία, θα την έχουμε ώριμη για να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για το έργο.

Η άλλη μελέτη είναι για το πολυπόθητο και αναμενόμενο έργο της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης του νησιού με τις περιοχές του Βήσσα, του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και θέλουμε να βάλουμε και τον Γαλησσά μέσα. Είναι μία μελέτη ύψους 200 χιλ. ευρώ. Υπάρχει μία προκαταρκτική μελέτη γι αυτό την οποία είχε εκπονήσει η ΔΕΥΑ Σύρου τον Μάιο και θα προχωρήσουμε στην οριστική μελέτη του δικτύου αποχέτευσης με αντίστοιχο Βιολογικό Καθαρισμό που θα πρέπει να χωροθετηθεί κάπου στην περιοχή. Διερευνούμε προς το παρόν, έχουμε κάποιες πιθανές θέσεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει οριστικά».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιες οι εκκρεμότητες;

«Αναφορικά με τα μεγάλα έργα, έχουμε σε εξέλιξη την ύδρευση της Ποσειδωνίας με τους οικισμούς. Αυτό το έργο βρίσκεται περίπου στο 70% της υλοποίησης. Απομένει ένα ποσοστό 30% για να ολοκληρωθεί. Κατά το καλοκαίρι του 2020 ευελπιστούμε ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον, έχει υπογραφεί η σύμβαση για την αποχέτευση της Βάρης και του υπολοίπου της Αζολίμνου τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον Διευθυντή της ΔΕΥΑ Σύρου, ξέρω ότι διερευνά τα συνεργία ο νέος ανάδοχος και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εγκατασταθεί για να ξεκινήσει την υλοποίησή του. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού. Αυτός ο ΒΙΟΚΑ θα είναι ένας νέος Βιολογικός τριτοβάθμιας επεξεργασίας (σήμερα ο δικός μας είναι δευτεροβάθμιας), που σημαίνει ότι το νερό που θα βγαίνει θα είναι κατάλληλο για άρδευση. Αυτό το δίκτυο αποχέτευσης θα συνοδευθεί κι από δίκτυο ύδρευσης, όπου το επεξεργασμένο νερό θα οδηγείται στη λεκάνη της Βάρης. Γι αυτό σε δύο μήνες περίπου θα έχουμε σύμβαση. Με το νέο έτος περιμένουμε να ξεκινήσει και αυτό το έργο».

Ο ίδιος προσθέτει στο koinignomi.gr: «Να πω βέβαια ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ – όχι με δική μας ευθύνη – μία σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας για τη δημοπράτηση του συστήματος ελέγχου διαρροών. Κάνουμε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αυτό θα έρθει και θα περιορίσει όλα τα φαινόμενα απωλειών ύδατος που υπάρχουν. Θα είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο σύστημα. Ασκούμε καθημερινά πιέσεις. Όσον αφορά στα μεγάλα έργα είναι τα παραπάνω και να προσθέσω πως εκκρεμεί ακόμη και το σχέδιο ασφάλειας νερού».

-Υπάρχουν νέα έργα, έργα που θα συνεχίσετε;

“Η αποχέτευση της Βάρης είναι γνωστό πως έχει δρομολογηθεί από την προ-προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Είναι ένα έργο που ωρίμαζε χρόνια και ωρίμασε ολοκληρωτικά στην προηγούμενη θητεία. Συνεπώς, η σύμβαση που υπογράφεται είναι φυσικό παρεπόμενο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έγινε από την τωρινή Δημοτική Αρχή. Θα ήμουν αγνώμων. Ομοίως και η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού. Και αυτή έχει δρομολογηθεί από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές κλπ. Τέτοια έργα δεν μπορούν να ωριμάσουν μέσα σε μία μόνο θητεία. Από εκεί και μετά για τις δυο μελέτες στις οποίες αναφέρθηκα πριν (ενεργειακή αναβάθμιση εργοστασίου αφαλάτωσης και αποχετευτικό Φοίνικα, Βήσσα, Ποσειδωνίας και Βάρης) το εναρκτήριο λάκτισμα έγινε τώρα. Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι κι εγώ προσωπικά αν τις παραδώσουμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή ολοκληρωμένες και ίσως με μία σύμβαση στη διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό το δεύτερο έργο, θα είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που θα έχει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, θα έχει ενδεχομένως αντιδράσεις και θα χρειαστεί να εξασφαλιστούν κοινωνικές συναινέσεις για τη χωροθέτηση του Βιολογικού Καθαρισμού. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει, άρα και οι άνθρωποι θα το κατανοήσουν με μία καλή επικοινωνιακή προσέγγιση”.

-Σε επίπεδο μικρότερων παρεμβάσεων;

«Η ΔΕΥΑ Σύρου είναι μία επιχείρηση που κάνει συνεχώς μικρότερες παρεμβάσεις που έρχονται είτε να επισκευάσουν, είτε να αντικαταστήσουν παλιά μεταλλικά δίκτυα, ή και να επεκτείνουν αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο που έχουμε το πρώτο ΔΣ και ενόψει της έναρξης των εργασιών της αποχέτευσης της Βάρης, προκειμένου να εκμεταλλευθούμε τις εργασίες που θα γίνουν ούτως ή άλλως από τον εργολάβο, η ΔΕΥΑ Σύρου θα κάνει δύο άλλα μικρά παράλληλα έργα, πλην όμως πολύ ουσιαστικά. Το ένα είναι η κατασκευή δικτύου ύδρευσης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Βάρης. Θα γίνει ένας καταθλιπτικός αγωγός από τη διασταύρωση της Αζολίμνου μέχρι το ύψος του Plaza, όπου θα μπει στο ίδιο χαντάκι με την αποχέτευση, για να μην σκάψουμε ξανά. Επιπλέον, με μία άλλη μικρή ανάθεση θα κατασκευάσουμε ιδιωτικές παροχές αποχέτευσης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Βάρης. Όπως θα περνά ο συλλεκτήριος αγωγός για να πάρει τα λύματα θα κάνει και τις αναμονές ώστε μετά οι δημότες να μπορούν να “κουμπώσουν” και να μην σκάβουμε ξανά. Με τέτοιες πρακτικές πρέπει να αντιμετωπίζουμε στο εξής τα έργα που μπορούν να γίνουν παράλληλα».

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store