Mind The Pump! Η ΔΕΥΑ Τρικάλων αλλάζει τα δεδομένα στις τηλεμετρίες

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 17:02

Στα ελληνικά, Mind The Pump σημαίνει «Προσοχή στην αντλία». Στην πράξη, θα σημαίνει πλέον «Δήμαρχοι, εμπιστευθείτε νέους ανθρώπους, νέες τεχνολογίες». Αυτό συνέβη στον Δήμο Τρικκαίων. Εκεί, ο Δήμος και η ΔΕΥΑ συνεργάστηκαν με τον Γιώργο Λιούλιο και τον Χρήστο Καρακίτσιο, αναπτύσσοντας το εν λόγω σύστημα. Πρόκειται για ένα σύστημα τηλεμετρίας, που προσαρμόζεται στον υπάρχοντα εξοπλισμό των αντλιοστασίων και ως βασικό σκοπό έχει να αξιοποιεί τις πληροφορίες από κατάλληλους αισθητήρες, ώστε να:

– εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των αντλιών,

– προλαμβάνει βλάβες αντλιών και υπερχείλιση δεξαμενών και

–  μειώνει δραστικά το κόστος ενέργειας αλλά και συντήρησης με την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων και τη στατιστική παρατήρηση των μετρήσεων.

Οι τεχνικοί των αντλιοστασίων μπορούν, από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, να έχουν πλήρη εικόνα online, όλο το 24ωρο και να ενημερώνονται έγκαιρα με mail και sms για μη ασφαλείς καταστάσεις. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, παύση λειτουργίας αντλιών, προβλήματα τάσης ρεύματος, υπερχείλιση δεξαμενών κλπ που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές και ανεπιθύμητες δυσλειτουργίες.

Παρεμφερείς τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν ήδη στην αγορά. Η πραγματική καινοτομία του συστήματος όμως είναι πως κάνει όλα τα παραπάνω, σε τιμές υποδεκαπλάσιες αντίστοιχων λύσεων. Ετσι η ΔΕΥΑΤ, τοποθετώντας το σύστημα σε 11 συνολικά αντλιοστάσια, όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα από την αρχική αγορά, αλλά και προωθεί έμπρακτα μια ακόμη ελληνική πρωτοβουλία.

Η δε φράση του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για το όλο εγχείρημα δείχνει και την πορεία του Δήμου: Η καινοτομία εδράζεται σε απλά πράγματα. Και απλό είναι, να εμπιστεύεσαι τη λύση από Ελληνες επιστήμονες, να κερδίζεις σε χρόνο, σε χρήμα και σε περιβαλλοντική προστασία.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του Mind The Pump ήδη μετείχε στο 2ο CrowdHackathon 2018 που διοργάνωσε τον Ιούνιο η ΚΕΔΕ, παρουσιάζοντας σε ευρύτερο κοινό τη δημιουργία τους.

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store