Τέσσερα νέα έργα 6.2 εκατ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τη ΔΕΥΑ Σερρών

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 14:17

Την εξασφάλιση τεσσάρων πολύ σημαντικών έργων ύδρευσης, συνολικού προϋπολογισμού 6.265.500 ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ανακοίνωσαν ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Δήμαρχος Σερρών δήλωσε περήφανος που τα τελευταία δύο χρόνια η ΔΕΥΑΣ δημιουργεί διαρκώς νέα ρεκόρ σε εντάξεις έργων.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα ύψους 28.398.500 ευρώ και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η ένταξη νέων έργων 57.400.000 ευρώ, οπότε συνολικά τα εξασφαλισμένα έργα για τη ΔΕΥΑΣ ανέρχονται σε 85.798.500 ευρώ.

Για τον Δήμο Σερρών τα μέχρι σήμερα ενταγμένα έργα φθάνουν τα 15.172.500 ευρώ, ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένονται εντάξεις ύψους 24.280.000 ευρώ, διαμορφώνοντας ένα συνολικό προϋπολογισμό έργων της τάξης των 39.500.000 ευρώ.

«Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν ένα συνολικό πρόγραμμα σημαντικών έργων που έχουν εξασφαλιστεί σε αυτή την πρώτη διετία της Δημοτικής μας Αρχής που ξεπερνούν τα 125.000.000 ευρώ», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης.

Όπως τόνισε ο ίδιος πρόκειται για ένα πρωτοφανές στην ιστορία του Δήμου Σερρών επενδυτικό πρόγραμμα, με ισχυρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, θέτοντας τη ΔΕΥΑΣ στην πρωτοπορία της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας, ανεβάζοντας θεαματικά το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες.

Διαφαίνεται, υπογράμμισε ο κ. Χρυσάφης, ότι οι στόχοι που είχαμε θέσει ως “Συμμαχία Σερραίων” για την υλοποίηση έργων μέσω της ΔΕΥΑΣ θα ξεπερασθούν κατά πολύ χάρη στην συνδρομή του Υπουργού  Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή. Συνεχάρη, ακόμη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρο Χαλκιόπουλο, το Δοικητικό Συμβούλιο, το Γενικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Σαφαρίκα και το σύνολο του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης για την εργώδη προσπάθειά τους με σκοπό τη διασφάλιση της απαιτούμενης ωριμότητας για την υποβολή προτάσεων.

ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος αναφέρθηκε στα τέσσερα νέα έργα, ύψους 6.265.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, που θα υλοποιηθούν μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, επισημαίνοντας ότι επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα ύδρευσης και διασφαλίζουν την επάρκεια και την ποιότητα του νερού τόσο στον αστικό ιστό όσο και στην περιφέρεια του Δήμου. 

“Με την πραγματοποίηση των νέων παρεμβάσεων εξαλείφονται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, όπως με την αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου. Επιτυγχάνεται, επίσης, ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού μειώνοντας δραστικά το ενδεχόμενο διακοπών υδροδότησης αλλά και βλαβών.

Αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα που εκδηλωνόταν στους αγωγούς πέριξ του χειμάρρου Αγίων Αναργύρων.

Συνολικά θα κατασκευασθεί νέο δίκτυο αγωγών ύδρευσης μήκους 42 χλμ. Θα δημιουργηθούν μία νέα δεξαμενή νερού 1.000 κυβικών, μια προακατασκευασμένη 100 κυβικών και ένα νέο αντλιοστάσιο.

Οι αμέσως επόμενες εντάξεις αφορούν στα φωτοβολταϊκά πάρκα, στην κατασκευή νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στον Λευκώνα, και φυσικά στην επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού μαζί με την ηλιακή ξήρανση.

Σύντομα ολοκληρώνεται η κατασκευή του Διυλιστηρίου Νερού στον Άγιο Ιωάννη οπότε και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία επιτυγχάνοντας καλύτερη διαχείριση του υδατικού δυναμικού αλλά και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας».

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Υποέργο 1:  

Δημιουργείται η ενιαία διαχείριση των εξωτερικών υδραγωγείων (πυρήνας ύδρευσης) των οικισμών Χριστός – Καλών Δένδρων

Περιλαμβάνει μία νέα δεξαμενή 1.000 m3 (κ.μ.) νερού, ένα νέο αντλιοστάσιο μεταφοράς νερού και την κατασκευή 13.275 χλμ εξωτερικού δικτύου ύδρευσης διαφόρων διατομών. 

Προϋπολογισμός 1.930.000 € χωρίς ΦΠΑ.

Υποέργο 2: 

Μετατόπιση καταθλιπτικών και μεταφορικών αγωγών πέριξ χειμάρρου Αγ. Αναργύρων.

Θα κατασκευασθούν νέοι καταθλιπτικοί αγωγοί  9,25  χλμ εξωτερικού δικτύου ύδρευσης διαφόρων διατομών.

Προϋπολογισμός 2.190.000 € χωρίς ΦΠΑ.

Υποέργο 3: 

Νέο τμήμα αγωγού από πηγές Μπατανίων (Λευκώνα) σε δεξαμενή Φέλη (βόρειο τμήμα πόλης).

Κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 16,350 χλμ  πρωτεύοντος (Φ280) και δευτερεύοντος (Φ90). Επιτυγχάνεται η απομάκρυνση του αμιάντου.

Προϋπολογισμός 1.761.500 € χωρίς ΦΠΑ.

Υποέργο 4: 

Αντικατάσταση μεταφορικών αγωγών ύδρευσης στις περιοχές Ξηροτόπου και Ελαιώνα και νέα δεξαμενη 100 κ.μ. στον Ελαιώνα. Στη διαδρομή από πηγές προς δεξαμενές (στην ήδη έτοιμη νέα δεξαμενή Ξηροτόπου) θα αντικατασταθεί δίκτυο 1.224 μ. και 840 μ. στη προκατασκευασμένη δεξαμενή Ελαιώνα. Απομακρύνονται οι σωληνώσεις αμιάντου και αντικαθίσταται πεπαλαιωμένο δίκτυο με συχνές διαρροές. 

Προϋπολογισμός 384.000 € χωρίς ΦΠΑ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store