Δελτίο Τύπου

31i gs banner

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 13:52

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της φορολόγησης των εσόδων των Δ.Ε.Υ.Α.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και συμμετείχαν η Υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γ. Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο Αντ/δρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Απ. Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων, καθώς και συνεργάτες του Υπουργού Εσωτερικών και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γ. Μαρινάκης και με αφορμή έγγραφο της ΑΑΔΕ, έθεσε το ζήτημα της φορολόγησης των εσόδων των Δ.Ε.Υ.Α. και της υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων εισοδήματος ως νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. (αρ. 1 ν. 4483/2017) βάσει του οποίου οι Δ.Ε.Υ.Α. χαρακτηρίζονται ρητά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κι επομένως τα έσοδά τους που προορίζονται για την εκπλήρωση του σκοπού τους θα πρέπει να εξαιρεθούν της φορολόγησης σύμφωνα με το άρθρο 45 περ. γ. του ν.4172/2013. Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. διαμαρτυρήθηκε έντονα για το χαρακτηρισμό των Δ.Ε.Υ.Α. από τη ΑΑΔΕ με σχετικό έγγραφο ως νομικών οντοτήτων για φορολογικούς σκοπούς, ενώ προκύπτει σαφώς από την ισχύουσα νομοθεσία ότι είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο Αντ/δρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Απόστολος Καλογιάννης επεσήμανε, επίσης, ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να υποβάλουν μία φορολογική δήλωση για τα έσοδα του έτους 2017,αφού ο ισολογισμός τους είναι ενιαίος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου εξέφρασαν ρητά την πολιτική βούληση να επιλυθεί το θέμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει στις 26 Ιουλίου 2018.

Τέλος, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής δεσμεύθηκε να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να εφαρμοσθεί από τη φορολογική διοίκηση ο ν. 4483/2017(αρ. 1) σύμφωνα με τον οποίο οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο οι Δ.Ε.Υ.Α. να υποβάλουν εμπρόθεσμα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τις φορολογικές τους δηλώσεις, ενώ διευκρίνισε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. θα υποβάλουν μία φορολογική δήλωση για τα έσοδά τους έτους 2017 υπό το καθεστώς των νομικών προσώπων κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store