Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 11:46

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου εδώ και 31 χρόνια από τη θέσπισή της από τον ΟΗΕ, φέτος είναι αφιερωμένη στην ειρήνη. Η Ημέρα αυτή έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ για να μας υπενθυμίζει ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που συνδέεται με την ζωή και για τον λόγο αυτό η διαχείρισή του θα πρέπει να τον προστατεύει και να τον διασφαλίζει για τις γενιές που έρχονται.

Το φετινό μήνυμα έχει μια ουσιαστική επικαιρότητα, αφού εκπέμπεται ενώ εξελίσσονται, δυστυχώς, σε όλον τον κόσμο σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις στις οποίες διακυβεύεται και σε κάποιες περιπτώσεις αποκλείεται η πρόσβαση σε καθαρό και υγιεινό πόσιμο νερό. Και καλεί σε κοινή προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον στον πλανήτη που δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχει ειρήνη.
Το νερό μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σύγκρουσης, ιδίως σε περιπτώσεις διασυνοριακών διενέξεων, αλλά κυρίως συνδέεται με την ειρήνη ως αναγκαία συνθήκη και προϋπόθεση για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες δηλ. τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, την παραγωγή ενέργειας, την οικιακή ζωή. Χωρίς νερό δεν μπορούν ν΄αναπτυχθούν αυτές οι δραστηριότητες με ασφάλεια και ποιότητα.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οι υδατικοί πόροι πιέζονται από την κλιματική κρίση που ειδικά στην Μεσόγειο φαίνεται να είναι ακόμα πιο ακραία. Τα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κλιματική κρίση όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους και στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης που διαχειρίζονται οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας (Δ.Ε.Υ.Α., ΕΥΔΑΠ. ΕΥΑΘ), καθώς και οι Δήμοι που λειτουργούν υπηρεσίες ύδρευσης.

Οι επιπτώσεις στις υποδομές ύδρευσης από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias στη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα. Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τις Δ.Ε.Υ.Α. μέλη της καταστράφηκαν χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ τέθηκαν εκτός λειτουργίας 5 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Επίσης, η αύξηση των πλημμυρών μπορεί να οδηγήσει σε ρύπανση των υδάτων με χημικές ουσίες και άλλα επιβλαβή στερεά, επηρεάζοντας την ποιότητα του νερού του υδροφόρου ορίζοντα.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. διοργανώνει εσπερίδα στις 21 Μαρτίου, στα Χανιά (χώρος Εκδηλώσεων «Μίκης Θεοδωράκης», ώρα έναρξης 17.30 ) με την οργανωτική υποστήριξη της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων. Στην εσπερίδα έγκριτοι επιστήμονες και κυρίως καθηγητές από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων θα μιλήσουν για τη διαχρονική σχέση του νερού με την ειρήνη, για την σύνδεση της κλιματικής κρίσης με τους υδατικούς πόρους τόσο τοπικά όσο και σε επίπεδο χώρας, καθώς και για ζητήματα κυβερνοασφάλειας, κυκλικής οικονομίας και θεσμικού πλαισίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Στην εσπερίδα θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store