Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 14:19

Εκ μέρους της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης που εκπροσωπεί 115 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι:

Δεν κατανοούμε την εμμονή του Υπουργείου Εσωτερικών να ζητά από τις Δ.Ε.Υ.Α. από τον Αύγουστο του 2013 να συμμετάσχουν στη διαδικασία απογραφής του προσωπικού τους στο Μητρώο των Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου. Κι αυτό, ενώ οι Δ.Ε.Υ.Α. έκαναν καταγραφή του προσωπικού τους και άλλων στοιχείων της λειτουργίας τους η οποία συμφωνήθηκε σε συνάντηση του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 με την παρουσία των βουλευτών της Ν.Δ. κ.κ. Κ. Βιρβιδάκη και Μ. Ταμήλου. Από την καταγραφή προέκυψε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι υποστελεχωμένες και αναδείχθηκαν οι ανάγκες τους σε προσωπικό αναγκαίο για την παροχή των υπηρεσιών τους και τη διαχείριση κι εκτέλεση των έργων τους. Τα στοιχεία της καταγραφής βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού ανέλαβε να τά συγκεντρώσει και να τά επεξεργασθεί ο συνεργάτης του κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
Επίσης, πρέπει για μία ακόμα φορά να τονισθεί ότι η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. δεν ζητά εξαίρεση των Δ.Ε.Υ.Α. από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απογραφή, αλλά ζητά να ληφθεί υπόψη από τα συναρμόδια Υπουργεία ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν περιλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα, με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του αρ. 51 του ν. 1892/1990 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα , αλλά είναι δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, αυτοτελείς ως προς τους Δήμους σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο, τον ν. 1069/80 και το Δημοτικό Κώδικα (αρ. 252 παρ.4). Το προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. δεν μισθοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από ίδια έσοδα, οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι ανταποδοτικές, αφού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους (ύδρευση, αποχέτευση, επεξεργασία λυμάτων, άρδευση, τηλεθέρμανση) επιβαρύνονται οι χρήστες των υπηρεσιών τους.
Επιπλέον, από το ΥΠΕΚΑ οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούνται από τους βασικότερους και αποτελεσματικότερους φορείς εκτέλεσης έργων υποδομής στη χώρα μας, ενώ η Ενωση των Δ.Ε.Υ.Α. αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων σε θέματα υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας όπως είναι η αξιοποίηση της λάσπης των βιολογικών καθαρισμών, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κ.α.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό συνάντηση του Δ.Σ. της με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκη και Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει πρόσφατα σε σχέση με τις Δ.Ε.Υ.Α. και τα οποία έχουν δημιουργήσει σοβαρή αναστάτωση στο προσωπικό των επιχειρήσεων με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ακόμα δυνατό με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στις επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό, το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει ζητήσει επειγόντως συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα επιδιώξει κι ενημέρωση τα πολιτικών κομμάτων για το έργο, τον ρόλο και το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε ότι κάθε απόπειρα να πληγούν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις παρεχόμενες προς τους πολίτες της περιφέρειας υπηρεσίες, αλλά κυρίως θα κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αφού θα καταρρεύσουν έργα δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφέλειας που διαχειρίζονται οι Δ.Ε.Υ.Α.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store