Απ. Χρόνης -Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας: Τι θα γίνει με την τιμή του νερού & τα έργα

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 16:46

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης μίλησε για όλα τα επίκαιρα θέματα της δημοτικής επιχείρησης.

ναλυτικά η συνέντευξή του:

Ερ: Πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία μας σε σχέση με την ΔΕΥΑΚ. Γιατί γίνεται αυτό;

Απ: Καταρχήν πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Αυτό αφορά όλο τον κόσμο αλλά κυρίως τους επαγγελματίες. Μέχρι τις 31 Μαρτίου πρέπει να επικαιροποιήσουν και νομίζω ότι το ξέρουν και οι ίδιοι. Έχουν ειδοποιηθεί. Αυτό γίνεται λόγω του προγράμματος- ιστοσελίδα «my data» το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Απριλίου. Για να μπορεί να έχει ο λογαριασμός της ΔΕΥΑΚ τη θέση του τιμολογίου και να μπαίνει στα έξοδα τους. Πρέπει να έχουμε και εμείς επικαιροποιημένα τα στοιχεία τους και αυτοί να έχουν το ονοματεπώνυμο τους πάνω στο λογαριασμό, να έχουν το ΑΦΜ τους, τα τηλέφωνα και τα mail.

Ερ: Πως γίνεται η διαδικασία;

Απ: Η επικαιροποίηση γίνεται είτε στα ταμεία μας στη δημοτική αγορά είτε ηλεκτρονικά μέσω mail. Υπάρχει φόρμα στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΚ, μπαίνουν μέσα κάνουν την αίτηση τους για να επικαιροποιηθούν άμεσα τα στοιχεία τους.

Ερ: Γνωρίζουμε ότι το προσωπικό που χρειάζεται στο έργο του Αγίου Νικολάου, εκτάκτως το πληρώνει η ΔΕΥΑΚ. Για να μην χαθεί χρόνος. Δυο εργάτες και έναν Αρχαιολόγο. Αυτό ισχύει ακόμη;

Απ: Ναι συνεχίζουμε να το πληρώνουμε. Απ` ότι μας είπε και η Αρχαιολόγος, υπάρχει μια εβδομάδα ακόμη δουλειά τους και τελειώνουμε. Τα τέσσερα σημεία που ήταν να ελέγξουν για αρχαιολογικά ευρήματα τα ελέγξανε και τώρα είναι στο πέμπτο σημείο. Θεωρώ ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν τελειώσει.

Ερ: Τον Απρίλιο η δημοπράτηση του έργου ύδρευσης στη ΔΕ Φιλίππων.

Απ: Είναι στο αέρα ο διαγωνισμός από την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε. Μέχρι τον Απρίλιο θα είναι στον αέρα. Είναι ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός. Θεωρώ ότι σίγουρα θα έχουμε ανάδοχο, γιατί ενδιαφέρει όλες τις εταιρείες. Είναι μεγάλο έργο, γύρω στα 8,5 εκατομμύρια με το ΦΠΑ. Τα 4,5 εκ χρηματοδοτούνται από τον αγωγό ΤΑΠ. Πολλές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ήδη ζητάνε περισσότερα στοιχεία από την υπηρεσία. Θεωρώ ότι θα έχουμε ανάδοχο πολύ σύντομα και θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει κιόλας να δουλεύει.

Ερ: Από ποιο σημείο θα αρχίσει;

Απ: Από τη Λυδία. Σε τρία σημεία θα γίνουν υδροληψίες. Το πρώτο σημείο είναι η Λυδία, το δεύτερο στις Κρηνίδες και το τρίτο στον Αμυγδαλεώνα, κοντά στο βιολογικό.

Ερ: Όταν λέτε υδροληψίες, τι εννοείται; Μέχρι εκεί θα φτάσει ο αγωγός;

Απ: Όχι. Από τον υφιστάμενο αγωγό ύδρευσης ο οποίος φέρνει νερό από τις Πηγές της Δοϊράνης στην Καβάλα, θα γίνουν τρια κουμπώματα. Σε τρία σημεία που ήδη τα έχουν εκκενώσει, θα πάμε να «κουμπώσουμε» εμείς. Για το νέο δίκτυο.

Ερ: Τι γίνεται με τα χρέη;

Απ: Συνεχίζουμε να μην πληρώνουμε τα επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος. Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ενσωματωθεί αυτή τη στιγμή. Παραμένει η οφειλή γύρω στα 4 εκ ευρώ. Συνεχίζουμε να μην πληρώνουμε αυτή την οφειλή και σύμφωνα με την οδηγία της ΕΔΕΥΑ. Περιμένουν να δοθεί άμεσα λύση. Μας είχε πει ο Υπουργός ότι υπάρχουν 295 εκ τα οποία θέλουν να τα δώσουν στις ΔΕΥΑ. Βέβαια αυτό θα γινόταν μέσω των συνενώσεων ΔΕΥΑ. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι έχει παγώσει η διαδικασία των συνενώσεων. Νομίζω ότι αναδιπλώθηκε το Υπουργείο αλλά και η Κυβέρνηση, πάνω σε αυτό. Στις 22 του μήνα έχουμε γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ για να εκλέξουμε και εμείς νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ερ: Είστε σίγουρος ότι αυτά τα λεφτά που χρωστάνε οι ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ, θα τα πληρώσει το κράτος;

Απ: Αυτό πιστεύουμε. Θα δικαιωθεί η στάση που κρατάμε να πληρώνουμε μέρος του λογαριασμού. Αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει στο τέλος.

Ερ: Τι θα γίνει με την τιμή του νερού; Θα μειωθεί; Θα μείνει σταθερή ή θα αυξηθεί;

Απ: Πήραμε μια απόφαση σαν διοικητικό συμβούλιο για το ύψος της εγγύησης για τους ιδιοκτήτες. Από τα 100 ευρώ θα πάει στα 30 ευρώ. Θα έχει μια έκπτωση 70% , μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024. Οπότε έχουμε μια έκπτωση 70% για να μπορέσουν να επικαιροποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία. Γιατί αυτό δεν αφορά μόνο τους επιχειρηματίες- επαγγελματίες. Αφορά και τους υπόλοιπους κατοίκους. Κυρίως της ΔΕ Καβάλας, στην οποία θα βάλουμε καινούργια έξυπνα υγρόμετρα.

Ερ: Η τιμή του νερού;

Απ: Φέτος θέλουμε να μείνει σταθερή. Δεν θα την πειράξουμε καθόλου. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες πρόσκαιρες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε κυρίως τα πολλά έργα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή και φυσικά το ΦΠΑ που πρέπει να πληρωθεί από μας σε αυτά τα έργα. Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στο τι πρέπει να κάνουμε. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε καθόλου την τιμή του νερού. Θέλουμε να πάρουμε κάποια απόφαση η οποία θα είναι πρόσκαιρη. Να αντιμετωπίσουμε αυτό το διάστημα μόνο τα έργα τα οποία έχουμε και πρέπει να πληρώσουμε το ΦΠΑ, να αντιμετωπίσουμε τις συνδέσεις που έχουν γίνει και γίνονται και θα έπρεπε κάθε καταναλωτής να πληρώσει από 250 μέχρι 270 ευρώ. Αυτό προσπαθούμε να το αποφύγουμε αυτό και θεωρώ ότι θα το αποφύγουμε στο τέλος.

Η παραπάνω συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο proininews.gr

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store